Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  Suradnja Bugarske akademije nauka i HAZU

Suradnja Bugarske akademije nauka i HAZU

Početak aktivne suradnje hrvatskih i bugarskih povjesničara započinje krajem osamdesetih godina dolaskom u Zagreb bugarske povjesničarke Rumjane Božilove iz Instituta za balkanistiku Bugarske akademije znanosti. Na svojem prvom istraživanju u zagrebačkim arhivima i knjižnicama boravi 1988. surađujući s profesorom Dragutinom Pavličevićem. Tijekom njezina daljnjeg istraživačkog rada započinje blisku suradnju s Odsjekom za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Godine 1998. R. Božilova i formalno je uključena u tadašnji znanstveno-istraživački projekt Odsjeka za povijesne znanosti Izvori, studije i pomagala za hrvatsku povijest od 7. do 19. st. Uskoro je, ponajviše zalaganjem dr. Božilove i dr. Ante Gulina, tadašnjeg upravitelja Odsjeka za povijest, potpisan i službeni protokol dviju akademija o međusobnoj suradnji, što je omogućilo intenzivniji rad povjesničara sa obje strane. Od tada do danas na temelju razmjene i zajedničkog projekta sa Institutom za balkanistiku Bugarske akademije znanosti (sadašnji naziv: Institut za balkanistiku sa Centrom za trakologiju) i Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne znanosti HAZU traje neprekidna suradnja kojoj su interes zajedničke teme političke, društvene i kulturne prošlosti.

U sklopu projekta do sada je održano osam znanstvenih skupova o hrvatsko-bugarskim vezama u prošlosti u organizaciji Hrvatske i Bugarske akademije znanosti:

  1. Andrija Kačić Miošić i Bugari Sofija 1998.
  2. Hrvatsko-bugarski povijesni odnosi kroz povijest, s posebnim osvrtom na razdoblje Dubrovačke Republike. Dubrovnik, 1999.
  3. Glagoljska tradicija u Bugara i Hrvata; Dubrovnik, katolicizam i Bugari i Kulturne i političke veze među Bugarima i Hrvatima. Sofija, 2001.
  4. Hrvatsko-bugarski odnosi u 19. i 20. stoljeću. Zagreb, 2003.
  5. Bugari i Hrvati u Jugoistočnoj Europi od VII. do XXI. stoljeća. Sofija, 2005.
  6. Hrvatsko-bugarski odnosi kroz povijest. Sofija, 2008.
  7. Hrvati i Bugari kroz stoljeća – povijest, kultura, umjetnost i jezik, Zagreb i Đakovo, 2010.
  8. Hrvati i Bugari kroz stoljeća – rat i mir. Sofija, 2012.

Pri svim dosadašnjim skupovima redovito se radilo o suradnji Odsjeka za povijesne znanosti HAZU i Instituta za balkanistiku s Centrom za trakologiju Bugarske akademije nauka. U organizaciji nekoliko skupova sudjelovalo je i Hrvatsko-bugarsko društvo iz Zagreba, a u suradnju povremeno se uključuje i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske

dr. sc. Damir Karbić i dr. sc. Tihana Luetić, Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU