Info Panel
Početna  /  Kulturne veze  /  Prijevodi s bugarskog  /  Ljudevit Krajačić (1882. – 1970.)

Ljudevit Krajačić (1882. – 1970.)

Ljudevit Krajačić (1882. – 1970.) hrvatski pedagog i dječji pisac, među prvima je radio na popularizaciji bugarskih dječjih pisaca, uređujući mnoga izdanja dječje književnosti i dječje časopise. U časopisu Smilje, kojeg je uređivao od 1918.-1937., objavljivao je bugarske dječje priče, u suradnji s jednim od najpoznatijih bugarskih časopisa Svetulka. Osobno je prijateljevao s bugarskim dječjim piscem Nikolajem Folom i njegovom suprugom, također dječjom spisateljicom, Vjerom Bojadjijevom Fol. Njihova se korespondencija čuva u Hrvatskom školskom muzeju. Nikolaj Fol je na poziv Lj. Krajačića gostovao u Zagrebu kao redatelj i pisac sa svojom „Dječjom kazališnom školom“.

Bibliografija prijevoda:

Izabrane bugarske pripovijetke: sa slikama. U Zagrebu: Naklada Hrv. pedagoško-književnoga zbora; Tiskara Zv. Pećnjak, 1929.

Čudesno carstvo: odabrane priče i bajke savremenih bugarskih pripovjedača. [Zagreb: Dvorska knjižara Vasić (Vasić i Horvat)], 1938.

Fol, Nikolaj. Čudesne pustolovine Meška i prijatelja mu Ježa-kneza.: roman za djecu u dva dijela. Dio I. i II. Preveo Ljudevit Krajačić. Zagreb, 1938.

Fol, Nikolaj. Vragolan i vragolanka: pripovijest kako su dvoje djece i jedan crni mačak cepelinom odletjeli na mjesec. Zagreb: Izdanje Naklade školskih knjiga i tiskanica Savske banovine u Zagrebu; 1939.

Fol, Nikolaj. Ženidba Mišića Mikija: priča za djecu. Zagreb: Izdanje Naklade školskih knjiga i tiskanica Savske banovine u Zagrebu; 1939.