Info Panel
Početna  /  Kulturne veze  /  Prijevodi s bugarskog  /  Ivan Esih (1898. – 1966.)
  • Ivan Esih

Ivan Esih (1898. – 1966.)

Ivan Esih (1898. – 1966.) hrvatski publicist, pisac, leksikograf i prevoditelj. Studirao slavistiku, filozofiju i njemački jezik u Pragu i Zagrebu. Radio kao bibliotekar i arhivist, a potom i znanstveni suradnik u Institutu za književnost JAZU. Objavljivao kraću prozu, književne, kazališne i likovne kritike, eseje i putopise u domaćoj i inozemnoj periodici. U međuratnom razdoblju istaknuo se kao prevoditelj s različitih jezika, te kao promotor veza Hrvata i drugih slavenskih naroda, osobito Bugara. S bugarskim jezikom upoznao se za vrijeme studija u Pragu. Odmah po povratku sa studija napisao je rad o bugarskoj narodnoj poeziji i Ivanu Šišmanovu. Napisao je i iscrpan Pregled bugarske književnosti 1934. godine. Prevodio je djela Ivana Vazova, Elina Pelina i Angela Karalijčeva, Jordana Jovkova. 1942. godine sudjelovao je u izaslanstvu pisaca koji su službeno posjetili Sofiju.

Gančo Savov, jedan od najplodnijih prevoditelja hrvatske književnosti na bugarski svjedoči o riječima Dragutina Tadijanovića o dr. Esihu: „Dr. Esih je bio izuzetan bibliograf i slavist, odličan poznavatelj bugarske književnosti. Prevodio je, sistematizirao podatke i održavao kontakte – poput pravog imenika! I sve je provjeravao da najsitnijih detalja. Što god bi mi zatrebalo vezano uz bugarsku književnost, kod njega bih nalazio. Imao je zaista nevjerojatan arhiv“.

Prijevodi:

Narodne pripovijetke slavenskih naroda. Carski sin, mrav, orao, roda i riba, bugarska narodna pripovijetka. Starac i njegovi sinovi, bugarska narodna pripovijetka. Zagreb : Školska knjiga, 1960.

Kremen, Mihail. Bregalnica: tragedija bugarskoga naroda. Zagreb, 1925.

Šišmanov, Dimitar. High-Life: roman iz bugarskog društvenog života. Zagreb: Naklada Zaklade tiskare Narodnih novina, 1926.

Pelin, Elin. Izabrane novele.Zagreb: Redovno izdanje „Matice hrvatske“ za godinu 1925. i 1926.

Karalijčev, Angel. Orlovi. osječki Hrvatski list. 1926.

Jovkov, Jordan. Žetelac. Zagreb, Knjižnica dobrih romana, kolo 16, knj. 61. 1933.

Tisuću najljepših novela. Elin Pelin: Vila Zagreb: Nakladni zavod „Slovo“ E. Zagotta, 1934.