Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  Peta etapa u bugarsko-hrvatskim odnosima : ekonomske i kulturne veze tijekom 2. svjetskog rata
  • Zagreb – Sofija

Peta etapa u bugarsko-hrvatskim odnosima : ekonomske i kulturne veze tijekom 2. svjetskog rata

Stvaranje Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u travnju 1941. silno aktivira bugarsko-hrvatske odnose i obilježava početak pete etape njihova razvoja, obilježene vrlo dobrim savezničkim odnosima. Veleposlanstvo Nezavisne Države Hrvatske u Sofiji i bugarsko veleposlanstvo u Zagrebu u najširem smislu osnažuju političke, ekonomske i kulturne veze. God. 1941–1945. Bugarska potpomaže NDH, a ona sa svoje strane nastavlja štititi bugarske nacionalne interese u Makedoniji – ministar vanjskih poslova Mladen Lorković piše posebnu brošuru o toj temi. Aktualiziraju se veze među kulturnim djelatnicima i znanstvenicima, provode se mnogobrojni znanstveni skupovi, organiziraju se izložbe i kazališna gostovanja.

U NDH se prevode na hrvatski jezik Elin Pelin, Elisaveta Bagrjana, Aleko Konstantinov, Ivan Vazov. Jača i razmjena studenata. U razdoblju 1941–45. u NDH se obrazuje oko 700 bugarskih mladića. Aktivnosti Hrvatsko-bugarskog društva u Zagrebu i Bugarsko-hrvatskog u Sofiji, te almanah koji objavljuju Zagreb – Sofija (1941.) umnogome pridonose uzajamnom upoznavanju i zbližavanju. Zaslugu u tom procesu ima i poslanik NDH u Sofiji, dr. Vladimir Židovec, koji je 1944. g. objavio u Zagrebu knjigu Bugarska kroz viekove i danas.

Vidi i: Šesta etapa u bugarsko-hrvatskim odnosima