Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  Regnum Slavorum … historia authore Mauro Orbini Ragusaeo abbate
  • RIIF-4-15d_001

Regnum Slavorum … historia authore Mauro Orbini Ragusaeo abbate

Mavro Orbini hrvatski povjesničar (Dubrovnik, polovica XVI. st. – Dubrovnik, 1611) u svom Kraljevstvu Slavena (Il Regno degli Slavi) objavljenome u Pesaru 1601. iscrpno piše o bugarskoj povijesti. Opširnije o autoru u: Hrvatska enciklopedija

RIIF-4-15d_001
Il regno de gli Slavi hoggi corrottamente detti Schiavoni : e in particolare veggonsi i successi de re, che anticamente dominarono in Dalmatia, Croatia, Bosna, Servia, Rassia et Bulgaria / historia di don Mavro Orbini Ravseo abbate Melitense
In Pesaro : Appresso Girolamo Concordia, 1601. – [14] + 473 str. + kazalo : ilustr. ; 4° (31 × 22,2 cm)
NSK Zagreb R II F – 4° – 15 d

Knjiga Il regno degli Slavi (Kraljevstvo Slavena) dubrovačkoga benediktinca Mavra Orbinija († 1611.) otisnuta je u Pesaru 1601. Autor slijedi Hvaranina Vinka Pribojevića u humanističkom zanimanju za Slavene, prati nastojanje Katoličke crkve za sjedinjenjem s pravoslavnim Slavenima, s onima u turskom ropstvu na Balkanu, ali i s onima u Rusiji. Orbini je želio svijetu pokazati slavnu povijest Slavena i istaknuti slavensku brojnost u Europi. U knjigu je uvrstio talijanski prijevod Ljetopisa popa Dukljanina i druge izvore, ali i legende i predaje, tako npr. tobožnji Privilegij Aleksandra Velikoga Slavenima. Djelo je imalo izvanredni književni uspjeh bez obzira na to što je 1603. dospjelo na popis zabranjenih knjiga zbog navođenja heretičkih pisaca i izvora. Knjiga je bitno utjecala na oblikovanje baroknoga slavizma te bila izvorom tema i poticaj Ivanu Gunduliću, Juniju Palmotiću, Pavlu Ritteru Vitezoviću, Andriji Kačiću Miošiću i dr. Skraćena je verzija izdana i na ruskom jeziku te je utjecala na historiografiju Rusa, Bugara i Srba.

Lit.: Stjepan Antoljak, Hrvatska historiografija do 1918. Zagreb, 2004.; Mavro Orbini, Kraljevstvo Slavena (prev. S. Husić ; prir. F. Šanjek). Zagreb, 1999.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu posjeduje i rukopis djela Regnum Slavorum … historia authore Mauro Orbini Ragusaeo abbate.

Autor: Orbini, Mavro
Naslov: Regnum Slavorum … historia authore Mauro Orbini Ragusaeo abbate
Datum: 2. pol. 18. st.
Materijalni opis: 384 str. ; 38 x 24 cm
Jezik: latinski • hrvatski
Vrsta: rukopis, digitalizirana građa, tekst
Prava: Slobodan pristup. Sva prava pridržana.
ID: NSK Zagreb R 3558
Pristup: Digitalne zbirke NSK