Info Panel
Početna  /  Kulturne veze  /  Putopisi  /  Hrvatski putopisci (p)o Bugarskoj

Hrvatski putopisci (p)o Bugarskoj

Prve hrvatske putopise o Bugarskoj pišu između 16. i 20. stoljeća hrvatski diplomati u kraljevskoj službi, među kojima su Feliks Petančić i Antun Vrančić. Jedan od najvažnijih i danas najistaknutijih putopisa jest onaj Ruđera Boškovića Dnevnik putovanja iz Carigrada u Poljsku u 18. st. U tom periodu putopisi su pisani na talijanskom, njemačkom, latinskom pa čak i grčkom jeziku. Njihovi autori, diplomati, putujući Bugarskom traže mjesta koja su spominjali grčki i rimski pisci.

Već u prvim godištima hrvatskog preporodnog tiska mogu se pronaći brojni prilozi o životu Bugara, no već krajem 19. stoljeća pojavljuju se i opširniji putopisi obogaćeni novim podacima o Bugarskoj, bugarskom stanovništvu i njihovim običajima: Put u Carigrad Adolfa Vebera Tkalčevića (1886.), putopisne crtice Franje Račkog iz Vienca (1893.), Put: Beograd – Sofija – Carigrad Marijana Alkovića (1911.), Viđeno i neviđeno Franje Horvata Kiša (1911.), Od Balkana do Montblanca – putničke impresije Nikole Andrića (1927.), te Od Bukurešta do Ankare Antuna Mesnera-Šporčića (1937.).

U novijim tekstovima putopisci počinju promatrati Bugarsku na novoj i modernijoj humanističkoj razini. Tako Vesna Parun u svojim esejističkim zapisima i ciklusom putopisa Na drugo more i Veljko Barbieri u putopisu Snovima prema Bugarskoj stvaraju emotivne i vrlo osobne tekstove o bugarskoj prirodi, arhitekturi i umjetnosti.

(izvor: Ivan Pederin, Bugarska u hrvatskom putopisu, Odnosi Hrvata i Bugara od X. do XIX. stoljeća s posebnim osvrtom na vrijeme Dubrovačke Republike. Zagreb: Hrvatsko-bugarsko društvo, 2003.)

Autor teksta: Hrvoje Japirko

Ostali putopisi:

  • Rački, Franjo. Od Zagreba do Odese. Vienac, Zagreb, 1886.
  • Izlet u zemlju ruža. Napisao dr. G. Janeček, Zagreb: Tisak Dioničke tiskare, 1911., str. [3]-20, Poseban otisak iz „Prirode“ Hrv. prir. društva, god. 1, sv. 4.
  • Luetić, Tihana. Bugarska prijestolnica između Istoka i Zapada. Hrvatska revija: časopis Matice hrvatske, Zagreb, god. 4 (2004.), br. 4, str. 72-77
  • Prvi vegetarijanski putopis „Medju bugarskim prijateljima“ (tekst šaljem mailom Hengster_Bugari_virtualna“