Info Panel
Početna  /  O izložbi  /  O izložbi – vijest s portala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, 27.10.2015.

O izložbi – vijest s portala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, 27.10.2015.

Otvorena izložba „Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice“

Izložba nazvana Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice otvorena je 26. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a posjetitelji će je moći razgledati do 3. studenoga 2015. godine.

Riječ je o izložbi koju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Hrvatskoj i Hrvatsko-bugarskim društvom iz Zagreba. Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2015.

Na početku svečanosti okupljenima se pozdravnim govorom obratila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, istaknuvši kako je izložba idealna prigoda za pokazivanje neraskidivih veza bugarskoga i hrvatskoga naroda tijekom povijesti. O izložbi Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice govorili su akademik Josip Bratulić, predsjednik Društva hrvatsko-bugarskoga prijateljstva, Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske te Berislav Šipuš, ministar kulture Republike Hrvatske.

Akademik Josip Bratulić književnim je primjerima ilustrirao kulturna prožimanja Hrvatske i Bugarske te je istaknuo važnost ove izložbe, naglasivši kako je ona obvezatna za blagdan knjige – Mjesec hrvatske knjige 2015. godine.

Idejni začetnik ovoga projekta i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić opisao je dugotrajan projekt prikupljanja izložene građe i mnoštvo otkrića do kojih je došao istražujući ovaj vrijedan korpus. Istaknuo je kako je izložbom još jednom pomalo zaboravljeno more pisane riječi predočeno suvremenomu jeziku i kulturi, dodavši kako izložba prikazuje glazbene, likovne, političke, medicinske, povijesne spise, kao i one o povijesti umjetnosti i književnosti, kojima se predočava blago koje povezuje Hrvatsku i Bugarsku.

Ministar kulture Berislav Šipuš naglasio je kako je dugotrajnost i uspješnost kulturnih i prijateljskih veza dio nasljeđa te čestitao svima koji su predstavili najbolje i najvrjednije o Bugarima i Bugarskoj u hrvatskoj knjizi.

Književna prevoditeljica za bugarski jezik Ksenija Banović, a ujedno i jedna od autorica izložbe, objasnila je kako se izborom najrelevantnijih bibliografskih izvora podsjeća na kulturne dodire, osnažene doprinosom hrvatskih i bugarskih intelektualaca, među kojima se posebno izdvaja ime Josipa Jurja Strossmayera.

Izložbu, nazvanu po stihu pjesme velikoga bugarskog književnika Ivana Vazova – Jezik sveti mojih djedova, otvorila je Nj. E. Tanya Dimitrova, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj te najavila da će Nacionalna knjižnica u Sofiji sljedeće godine predstaviti hrvatska djela na bugarskome jeziku.

Program svečanoga otvorenja svojim je nastupom uveličao ženski trio Zorja.

Izložbom odabranih knjiga Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice želi se pokazati da su Bugarska i Bugari u hrvatskoj knjizi prisutni od davnina preko tema i okolnosti koje ih povezuju. Povezanost tako počinje sa starim glagoljskim tekstovima, kao što je Ljetopis Popa Dukljanina iz 12. stoljeća, te seže do najsuvremenijih tekstova koji predstavljaju suvremenu bugarsku kulturu.

U projekt prikupljanja građe za spomenutu izložbu uključilo se Hrvatsko-bugarsko društvo iz Zagreba, Hrvatsko-bugarsko društvo J. J. Strossmayer iz Sofije, studenti Katedre za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta Sv. Kliment Ohridski u Sofiji te, pretraživanjem građe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, njezini djelatnici, kao i studenti Katedre za bugarski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz spomenutu građu, bogata hrvatsko-bugarska suradnja bit će prikazana i na plakatima.

Koncept izložbe razradila je radna skupina, u čijem su sastavu bili akademik Josip Bratulić, predsjednik Hrvatsko-bugarskoga društva, Ksenija Banović, književna prevoditeljica za bugarski jezik i Sonja Martinović, diplomirana knjižničarka u Središnjoj informacijskoj službi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.