Info Panel
Početna  /  Uncategorized @hr  /  Područje toka rijeke Krke u pretpovijesti – arheološki nalazi iz Oziđane pećine nad Roškim slapom
  • Ulomak keramičke posude

  • Ozidjana pećina

Područje toka rijeke Krke u pretpovijesti – arheološki nalazi iz Oziđane pećine nad Roškim slapom

Čovjek je na području toka rijeke Krke neprekidno prisutan još od 5000 godina prije Krista. O tome svjedoče i arheološki nalazi u Oziđanoj pećini u kanjonu rijeke Krke ponad Roškog slapa.

Godine 1988. stručnjaci Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu pronašli su u Oziđanoj pećini ulomak keramičke posude što je dovelo do istraživanja špilje kao arheološkog lokaliteta (2005.-2007.). Rezultati istraživanja i pronađeni artefakti (ulomci keramičkih posuda, kremeni artefakti (nožići, strugači), životinjske kosti te ljušture puževa i školjaka) ukazuju da je čovjek bio nazočan na ovom području od starijeg neolitika do sredine brončanog doba. (Menđušić, M. Miljevci u pretpovijesti, str. 77)


Izvor slike: Menđušić, M. Miljevci u pretpovijesti. Str. 64.

Literatura: Menđušić, M. Miljevci u pretpovijesti. // Miljevci u prošlosti (s pogledom u budućnost) / [urednici Marko Menđušić i Drago Marguš]. – Visovac ; Drinovci : Miljevački sabor, 2008. Str. 69-88.