Info Panel
Početna  /  O projektu  /  Izložba „Krka – tajne podzemlja“ u NSK

Izložba „Krka – tajne podzemlja“ u NSK

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u petak, 23. rujna 2016. godine, otvorena je izložba Krka – tajne podzemlja koju je Knjižnica organizirala u suradnji s Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“. Izložba je donijela presjek biospeleoloških istraživanja na širem području Nacionalnoga parka Krka i dio je projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku čije je ostvarenje Knjižnica započela u svibnju 2016. godine.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula je projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku kojim predstavlja tematski vrijedna ostvarenja iz svojega fonda, povezuje korisnike i širu javnost s organizacijama i društvima uključenim u zaštitu i očuvanje naših prirodnih bogatstava kao bitnoga elementa hrvatske kulturne baštine. Knjižnica u svojem fondu o toj temi posjeduje bogat opus građe, među kojom se ističu doktorske disertacije, magistarski radovi, novine, monografije te zakonski i drugi pravni akti kojima Knjižnica nastoji privući što veći broj korisnika i zainteresirane javnosti te im njihovim sudjelovanjem u odabranim programima usaditi nove vrijednosti i navike.

Izložba Krka – tajne podzemlja druga je u nizu izložaba kojom Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavlja na svojem području provedena opsežna znanstvena istraživanja različite tematike. U lipnju 2016. godine izložbom Burnum – arheološko blago Krke predstavljena su arheološka postignućaa ovom se izložbom predstavljaju biospeleološka.

Izloženim je fotografijama i posterima, kao i građom iz fonda Knjižnice, izložba Krka – tajne podzemlja predstavljen izbor biospeleoloških istraživanja na širem području Nacionalnoga parka Krka provedenih od 2005. do 2016. godine, u suradnji s Hrvatskim biospeleološkom društvom iz Zagreba.

Na svečanome su otvorenju izložbe govorili dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, i mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, dok su predavanja održali akademik Mladen Juračić, redoviti profesor na Geološkome odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Jana Bedek, bispeleologinja te predsjednica Hrvatskoga biospeleološkog društva. Premijerno je prikazan dokumentarni film Krka – tajne podzemlja koji prikazuje raznolikost životinjskoga svijeta u podzemlju ovoga fenomena prirodne baštine.