Info Panel
Početna  /  O projektu  /  Izložba „Burnum – arheološko blago Krke“

Izložba „Burnum – arheološko blago Krke“

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 7. lipnja 2016. otvorena je izložba Burnum – arheološko blago Krke. Ova izložba, ujedno i prvi program u sklopu najnovijega projekta NSK Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, organizirana je u suradnji Knjižnice s Nacionalnim parkom Krka i Gradskim muzejom Drniš.

Na svečanome otvorenju izložbe nazočne su pozdravili dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, te mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. O lokalitetu Burnum i njegovu značaju govorili su akademik Nenad Cambj i prof. dr. sc. Marin Zaninović, koji je također predstavio englesko izdanje monografije o burnumskoj zbirci The Burnum Archaeological Collection, objavljene u nakladi Nacionalnoga parka Krka i Gradskoga muzeja Drniš.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u svojem je kratkome izlaganju istaknula kako joj je iznimno drago što je upravo Knjižnica, kao hram hrvatske kulture, domaćin ovoj vrijednoj izložbi, kao i uglednim doajenima hrvatske antičke arheologije. Krešimir Šakić, ravnatelj Nacionalnoga parka Krka, naglasio je kako je nalazište Burnum jedno od najvrjednijih lokaliteta kojima Park upravlja, vezano uz što se trajno održava bliska suradnja s vrsnim stručnjacima iz područja arheologije i u Hrvatskoj i svijetu, a u sklopu koje se aktivno radi na zaštiti i promicanju ovoga izuzetnog mjesta. „Uz povijesnu važnost Burnuma ističemo i s njim povezan kulturološki aspekt, kojim lokalnom stanovništvu i posjetiteljima Parka želimo približiti shvaćanje načina života Rimljana na našim područjima. Kultura koja nam je ostavljena u nasljeđe od neizmjerne je povijesne važnosti i nastojimo ju sačuvati za buduće generacije“, naglasio je gospodin Šakić.

Izložba je prikazala presjek istraživanja arheološkoga lokaliteta Burnum od početka 20. stoljeća do danas, izvorne rukotvorine poput oružja, oruđa, nakita i predmeta za svakodnevnu uporabu te bogatu nakladničku cjelinu znanstvenih radova, monografija i tematskih članaka iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Od vrjednijih izložaka posjetitelji su mogli vidjeti valjkasti pečat od slonovače koji je služio za ovjeru dokumenata rimske XI. legije, denar Marka Antonija iz 32./31. godine prije Krista, kao i brojne zanimljive predmete i relikte s ovoga vrijednog arheološkog nalazišta.

Posebna zanimljivost izložbe virtualni je ormar u kojem su se zainteresirani mogli preobraziti u likove rimskih vojnika te dokaz o toj preobrazbi poslati na željenu e-adresu.

Podsjećamo, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, uviđajući brojnost svojih korisnika mlađe životne dobi te svoju ulogu kao središnje hrvatske knjižnice, nedavno je pokrenula projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, kojemu je svrha povezati korisnike Knjižnice i širu javnost s organizacijama, ustanovama i društvenim inicijativama koje djeluju u području zaštite i očuvanja prirodnih bogatstava Hrvatske kao bitnoga čimbenika njezine sveukupne nacionalne baštine.

Kao uvod u ovaj projekt na trećem katu Knjižnice uređeni su posebni izložbeni prostori kojima se želi predstaviti nacionalne parkove Risnjak, Paklenicu i Krku te Park prirode Kopački rit, a izložba Burnum – arheološko blago Krke prvi je program ovoga projekta.

Izložba je bila otvorena do 24. lipnja 2016. godine.