Info Panel
Početna  /  Kulturno-povijesna baština  /  Kastrum Burnum: između starih iskopavanja i novih istraživanja / Alessandro Campedelli

Kastrum Burnum: između starih iskopavanja i novih istraživanja / Alessandro Campedelli

“Ostaci rimskog Burnuma nalaze se na obali rijeke Krke, unutar istoimenog Nacionalnog parka. Prva sustavna arheološka istraživanja u Burnumu vršio je Austrijski arheološki institut iz Beča: 1912. i 1913. godine te opet 1973. i 1974. godine. kada su započela i istraživanja vodovoda za Burnum pod vodstvom Arheološkog muzeja u Zadru. Godine 2003. započela su istraživanja amfiteatra koja provole Sveučilište u Zadru i Gradski muzej u Drnišu. Između 2005. i 2007. godine u Burnumu su provedene i tri istraživačke kampanje Laboratorija za istraživanje arheoloških struktura Odjela za arheologiju Sveučilišta u Bolonji prilikom kojih su se koristile neinvazivne metode. Temeljem tih istraživanja, članak donosi opću sliku povijesno-urbanističkog razvoj Burnuma u širem kontekstu povijesti rimske provincije Dalmacije.”

Sažetak rada: Campedelli, A. Kastrum Burnum : između starih iskopavanja i novih istraživanja. // Archaeologia Adriatica 5, 1(2012), str. 33-64.