Info Panel
Početna  /  O projektu  /  Izložba „Voda i krš – fenomeni rijeke Krke“ u NSK

Izložba „Voda i krš – fenomeni rijeke Krke“ u NSK

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u srijedu, 14. prosinca 2016. godine, otvorena je izložba Voda i krš fenomeni rijeke Krke koju je Knjižnica organizirala u suradnji s Nacionalnim parkom Krka. Izložbom se željelo istaknuti vrijednost očuvanja specifičnoga i osjetljivoga krškog područja rijeke Krke, a dio je projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, čije je ostvarenje Knjižnica započela u svibnju 2016. godine.

Izložba Voda i krš fenomeni rijeke Krke treća je u nizu izložaba, a ujedno i zadnja izložba, kojom Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavlja na svojem području provedena opsežna znanstvena istraživanja različite tematike. Izložbom Burnum – arheološko blago Krke predstavljena su arheološka postignuća, izložbom Krka – tajne podzemlja biospeleološka, a ovom se izložbom predstavlja povezanost cijeloga ovog ekosustava.

Svrha je izložbe predstaviti i istaknuti vrijednost očuvanja specifičnoga i osjetljivoga krškog područja rijeke Krke. Interakcija kamena i vode dovela je u vrlo negostoljubivome okruženju do nastajanja temeljnoga fenomena rijeke, sedre ili travertina, a pokazuje i rezultat usijecanja rijeke u vapnenačke stijene, stvarajući duboke kanjone s čitavim nizom krških oblika. Krka je geološki fenomen ovoga područja. Osim velikoga broja špilja i jama, i nadzemni oblici krša predstavljaju iznimnost jer se na njima može vidjeti jedinstvena morfologija širega područja rijeke tijekom različitih geoloških razdoblja.

Na svečanome su otvorenju izložbe govorili dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, i mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, dok su predavanja održali doc. dr. sc. Nataša Ravbar, izvanredna profesorica na slovenskome Institutu za krš (Institut za raziskovanje krasa), doc. dr. sc. Josip Rubinić, docent na Građevinskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci, te prof. dr. sc. Zlatko Mihaljević, redoviti profesor na Biološkome odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanjima se želljelo istaknuti povezanost cijelog ekosustava, uključujući obilježja i specifičnost krša, obilježja staništa u krškome okruženju te utjecaj klimatskih promjena na ovaj sustav.

Osim izložbe i predavanja, tijekom događanja posjetitelji su mogli prvi put vidjeti 3D projekciju slapišta rijeke Krke, a to je ujedno bla i prva 3D projekcija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula je projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku kojim predstavlja tematski vrijedna ostvarenja iz svojega fonda, povezuje korisnike i širu javnost s organizacijama i društvima uključenim u zaštitu i očuvanje naših prirodnih bogatstava kao bitnoga elementa hrvatske kulturne baštine. Knjižnica u svojem fondu o toj temi posjeduje bogat opus građe, među kojom se ističu doktorske disertacije, magistarski radovi, novine, monografije te zakonski i drugi pravni akti kojima Knjižnica nastoji privući što veći broj korisnika i zainteresirane javnosti te im njihovim sudjelovanjem u odabranim programima usaditi nove vrijednosti i navike.

Izložba se može razgledati do 5. siječnja 2017. godine.