Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  Fakultet strojarstva i brodogradnje
  • Fakultetske zgrade u Trnju

Fakultet strojarstva i brodogradnje

Današnji Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (FSB) razvio se iz Strojarsko-inženjerskog, Brodograđevno-inženjerskog i Brodostrojarsko-inženjerskog odjela, koji su se nalazili u sastavu Tehničke visoke škole osnovane  1919.g., odnosno kasnije Tehničkog fakulteta utemeljenog 1926. godine. Fakultet strojarstva i brodogradnje prošao je različite faze razvoja, ali je zadržavao gotovo do 1960. g. svoju karakteristiku pretežno konstruktorskog fakulteta. Akademske godine 1960/61. osniva se tehnološki odjel. Paralelno s tim osnovana je 1957/58. Visoka tehnička škola kao posebna škola proizvodnog smjera strojarstva. Integracijom Strojarsko-brodograđevnog fakulteta i Visoke tehničke škole u 1967/68.g. dobio je Fakultet strojarstva i brodogradnje dugogodišnju fizionomiju.

U proteklih sto godina studiji strojarstva i brodogradnje u Zagrebu svojim su sadržajem težili suvremenosti, prije svega radi dobre sinteze općih i stručnih temeljnih znanja sa specifičnim znanjima u skladu s razvojem tehničkih znanosti. Od utemeljenja Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) vodeća je institucija u obrazovanju, znanosti i stručnosti u Republici Hrvatskoj u području strojarstva i brodogradnje, a posljednja dva desetljeća i zrakoplovstva.

Izvori:

Dorian Marjanović. Fakultet strojarstva i brodogradnje U: Sveučilište u Zagrebu 350 godina./ gl. I odg. ur. Mirjana Polić Bobić. Zagreb, 2019., str. 174-177.

Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. U: Spomenica u povodu proslave 300- godišnjice Sveučilišta u Zagrebu. / gl. i odg. ur. Jaroslav Šidak. Zagreb, 1969.,  str. 223-232,