Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  Arhitektonski fakultet
  • Arhitektonski fakultet – nastava

Arhitektonski fakultet

Zagrebački Arhitektonski fakultet, najstarija i donedavno jedina visokoškolska ustanova za naobrazbu arhitekata u Hrvatskoj, isprva djeluje u okviru Tehničke visoke škole 1919., potom u okviru Tehničkoga fakulteta kao dijela Sveučilišta od 1926., zatim Arhitektonsko-građevinsko-geodetskoga fakulteta od 1956. i u konačnici kao samostalni fakultet od 1962.

Diobom Tehničkog fakulteta u prvoj fazi na četiri samostalna fakulteta Arhitektonski odjel  je ušao pod istim nazivom u sklop Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet. Nakon iseljenja Veterinarskog fakulteta iz zgrade na Savskoj cesti, dio prostorija dobio je Građevinski odjel, a time je općenita situacija Arhitektonskog odjela bila olakšana.

Međutim, sve veći priliv studenata na studij arhitekture, kompleksnost problema koji su bili povezani s održavanjem i razvojem nastave, uz neke druge faktore, uzrokom je da 1962. godine nastava arhitekture osamostali pretvaranje Arhitektonskog odjela u samostalan Arhitektonski  fakultet.

 

Izvor: Arhitektonski fakultet u Zagrebu. Spomenica u povodu proslave 300- godišnjice Sveučilišta u Zagrebu. / gl. i odg. ur. Jaroslav Šidak. Zagreb, 1969., str. 201-206.

Zlatko Karač. Arhitektonski  fakultet. U:  Sveučilište u Zagrebu 350 godina./ gl. i odg. Urednica Mirjana Polić Bobić. Zagreb, 2019., str. 141-145.