Info Panel
Početna  /  Crna tinta  /  Katarina Zrinski  /  Katarina Zrinska (1626.-1673.)
  • Oproštaj Katarine i Petra Zrinskog

  • Putni tovaruš

Katarina Zrinska (1626.-1673.)

Ana Katarina Zrinski rođ. Frankopan (? Bosiljevo, oko 1625 – Graz, 16. XI. 1673), hrvatska spisateljica. Kći je Vuka II. Krste Frankapana Tržačkog i Uršule Innhofer, Vukove druge supruge, starija polusestra Frana Krste Frankopana i supruga Petra IV Zrinskog. Jednako kao i suprug bavila se književnim radom, poglavito pisanjem pjesama i prevođenjem. U očevoj je kući u obitelji Frankapan dobila temeljito obrazovanje. Od majke je naučila njemački, a poslije još mađarski, latinski i talijanski jezik. Katarina Zrinska je isto kao u očinskoj kući i u kući svoga muža imala na raspolaganju bogatu knjižnicu. 


Oton Iveković: Oproštaj Katarine i Petra Zrinskog

– 1641. udaje se za Petra IV. Zrinskoga (1641.) i počinje živjeti u Ozlju, odakle je upravljala dijelom posjeda Zrinskih. Katarina i Petar imali su četvero djece: Ivana IV. Antuna Baltazara (26. kolovoza 1654. – 11. studenog 1703.), Jelenu (1643. – 18. veljače 1703.), Juditu Petronelu (1652. – 1699.), Auroru Veroniku (1658. – 19. siječnja 1735.).
– Od početka je aktivno sudjelovala u Zrinsko-frankapanskoj uroti, a kada je njezin suprug bio zauzet obranom od Osmanlija, preuzela je ulogu pregovarača. Održavala je diplomatske veze s Mletačkom Republikom, francuskim veleposlanstvom u Beču i predstavnicima poljskoga dvora.
– 1661. sastavlja, odnosno prevodi s njemačkoga, molitvenik Putni tovaruš (Venecija, 1661.). Napisala ga je jezikom kojim su napisana mnoga djela ozaljskoga književnoga kruga, tj. mješavinom čakavskoga, kajkavskog i štokavskog narječja. 
– 1669. pokušava u Beču ishoditi mjesto karlovačkoga generala za svojega supruga.
– 1670., nakon sloma urote, trebala je biti zatočena u Judenburgu, ali je zbog velikoga požara koji je ondje izbio bila odvedena s kćerkom Aurorom (Zorom) u ženski dominikanski samostan u Grazu.
– 1673. umire i sahranjena je u grobnici sestara dominikanki
– 1687. i 1715. molitvenik Putni tovaruš otisnut u Ljubljani

U novije doba pronađena je i njezina rukopisna zbirka pjesama Libar od spominka, koju je napisala u obliku dnevnika u zatočeništvu. Prije joj se pripisivalo autorstvo knjige gatalica Sibila, prijevod madžarske knjige gatalica Fortuna, što je danas odbačeno.

Djeca Katarine Zrinske predstavljaju zadnju generaciju obitelji Zrinski.
Ivan IV. Antun nakon sloma urote morao je prihvatiti prezime Gnade. Nakon kraće vojničke karijere bio je osumnjičen za veleizdaju, zatvoren u Ratteburgu u Tirolu i Schlossbergu u Grazu, gdje je proveo 20 godina i umro duševno poremećen.
Jelena se udala u Mađarsku za Franju Rákóczija, erdeljskog kneza, a drugi put kao udovica za Emerika (Mirka) Thökölyja.
Judita Petronela i Aurora Veronika završile su život u samostanima. Judita Petronela bila je opatica Sv. Klare u Zagrebu, a Aurora Veronika opatica uršulinka u Celovcu.

Život Katarine Zrinske opisan je u romanu Eugena Kumičića Urota Zrinsko-Frankopanska.