Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  Tekstilno tehnološki fakultet
  • Tekstilno-tehnološki fakultet (nastava)

Tekstilno tehnološki fakultet

Samostalni studiji tekstila i tekstilne tehnologije u Hrvatskoj po prvi su puta organizirani početkom šezdesetih godina, istovremeno kao studij na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu (isprva samo kemijskog, a kasnije mehaničkog i odjevnog smjera) i kao tri nezavisne više škole, u Dugoj Resi, Varaždinu i Zagrebu.

Viša škola u Zagrebu počela je obrazovati dizajnere tekstila i odjeće sredinom sedamdesetih godina. Godine 1983. više su se škole pripojile Institutu za tekstil i odjeću (u to vrijeme dijelu Tehnološkog fakulteta). Kad je 1991. Institut za tekstil i odjeću organiziran kao samostalna institucija, pod nazivom Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, postao je jedinom visokoškolskom institucijom u znanstvenom polju tekstilne tehnologije u Hrvatskoj i jedinom koja se sustavno bavi znanstveno-istraživačkim radom u tom polju.

U poticajnom okrilju Sveučilišta u Zagrebu i uz potporu tekstilne i odjevne industrije Tekstilno-tehnološki fakultet razvio se u kvalitetno nastavno, znanstveno i stručno središte. Kroz međunarodnu suradnju, interdisciplinarnost i povezivanje kreativnoga i STEM-područja pozicionirao se kao respektabilni dionik Europskoga prostora visokoga obrazovanja (EHEA) i Europskoga istraživačkoga prostora (ERA). Danas je Fakultet međunarodno prepoznata znanstveno-nastavna i umjetničko-nastavna institucija koja izvodi visokoškolsku nastavu iz cjelovitoga područja tekstilne tehnologije i inženjerstva (tekstilno-mehaničko inženjerstvo, tekstilna kemija, odjevna tehnologija) te dizajna (dizajn tekstila, modni dizajn, kostimografija, teorija i kultura mode) u Republici Hrvatskoj.

Izvori:

Tekstilno-tehnološki fakultet. Povijest

Tekstilno-tehnološki fakultet. U: Sveučilište u Zagrebu 350 godina./ gl. i odg. ur. Mirjana Polić Bobić. Zagreb, 2019.,  str. 249-253.