Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  Rudarsko-geološko-naftni fakultet
  • Rudarsko-geološko- naftni fakultet

Rudarsko-geološko-naftni fakultet

University of Zagreb (Croatia): Faculties

Studij rudarstva u Zagrebu počinje šk. God. 1939/40, kada je osnovan Odsjek za rudarstvo i metalurgiju na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Novoosnovani Odsjek promijenio je naziv u Rudarski odsjek i bio je u sastavu Tehničkog fakulteta do jeseni 1956. g., kada je taj fakultet podijeljen na nekoliko novih fakulteta, među njima i Kemijsko-prehrambeno-rudarski fakultet koji kasnije postaje Tehnološki fakultet.

Godine 1962. dotad jedinstveni Rudarski odjel reorganiziran je u tri odjela: a) Rudarski odjel, b) Geološki odjel i c) Odjel za bušenje i pridobivanje nafte i plina. Tri novonastala odjela imala su vrlo malo zajedničkog s kemičarima i biotehnolozima u sklopu glomaznog Tehnološkog fakulteta. Stoga dolazi do osnivanja Rudarsko-geološkog-naftnog (RNG) fakulteta Odlukom Sabora SRH od 28. studenoga 1964. Kao samostalan fakultet počinje poslovati 1. siječnja 1965. godine.

Izvor: Rudarsko-geološki-naftni fakultet. U:  Spomenica u povodu proslave 300- godišnjice Sveučilišta u Zagrebu. / gl. i odg. ur. Jaroslav Šidak. Zagreb, 1969., str. 273-278.