Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  350 godina Sveučilišta
  • Povijest Hrvata 2.

  • hp23092020_clanak

  • 002547b52a

350 godina Sveučilišta

23.09.2019. utemeljeno je  Sveučilište u Zagrebu, najstarije sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i među najstarijima u Europi, utemeljeno u drugoj polovini 17. stoljeća, u 2019.  obilježava 350. obljetnicu utemeljenja.
Njegova povijest počinje 23. rujna 1669. kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga 1671.

Stoga Sveučilište godinu 1669. uzima kao godinu svojega utemeljenja, a 3. studenoga kao Dan Sveučilišta

Svečano obilježavanje 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu je u nedjelju 3. studenoga 2019. obilježilo je 350. obljetnicu svoga postojanja. Središnja proslava održana je u 20 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Program svečanosti započeo je govorom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i govorima visokih uzvanika, nakon čega je prikazan kratki film o povijesti Sveučilišta u Zagrebu i izveden glazbenoumjetnički program.

Istoga dana u 11 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu, održan je svečani prijam visokih gostiju, u okviru kojega je otvorena izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti, a glazbeni program izveli su studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Svečanom prijamu prethodila je svečana primopredaja zastave s kninske tvrđave u 10 sati koju je gradonačelnik Grada Knina dr. sc. Marko Jelić uručio rektoru prof. dr. sc. Damiru Borasu. 

Akademski dio proslave 350. obljetnice održan je 4. studenoga 2019. u auli Sveučilišta u Zagrebu. Rektor Boras obratio se nazočnima izlaganjem na temu „Sveučilište u Zagrebu na početku 351. akademske godine“. Na svečanosti je rektor dodijelio 26 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade „Fran Bošnjaković“ i „Andrija Mohorovičić“ za 2019. te posebna priznanja studentima i suradnicima Sveučilišta. Nakon svečane sjednice Senata, nastavilo se dodjelom priznanja studentima športašima Sveučilišta u Zagrebu. U auli Sveučilišta u Zagrebu svečano su bit dodijeljene spomen-medalje profesorima umirovljenima u akademskoj godini 2018./2019.

 U povodu obilježavanja 350. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu Hrvatska narodna banka pustila je 4. studenoga ove godine u optjecaj novi prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna. Autor je idejnoga i likovnog rješenja novoga prigodnoga optjecajnoga kovanog novca od 25 kuna akademski kipar Damir Mataušić, a otkovan je u Hrvatskom novčarskom zavodu. 

 

Svečano predstavljanje poštanske marke izdane povodom 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu održano je u srijedu 30. listopada 2019. u 11 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14). Idejno rješenje poštanske marke na kojoj je prikazana zgrada Sveučilišta u Zagrebu osmislila je dr. sc. Jana Žiljak Gršić. Marka je izdana u arku od 16 maraka, a njezina je vrijednost 3,60 HRK. Prema glasovima glasača najljepšim izdanjem iz 2019. godine proglašena je prigodna poštanska marka „350 godina Sveučilišta u Zagrebu“! Marka koja prikazuje zgradu Sveučilišta u Zagrebu na adresi Trg Republike Hrvatske 14 izdana je u arku od 16 maraka, a osmislila ju je Jana Žiljak Gršić, dizajnerica iz Zagreba.


foto HINA / Denis CERIÆ /

Svečano predstavljanje monografije Sveučilišta u Zagrebu
povodom 350. obljetnice utemeljenja, bilo je  17. prosinca 2019. u 11 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu, svečano je  predstavljena monografija Sveučilišta u Zagrebu povodom 350. obljetnice utemeljenja.
Monografiju su  predstavili prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu,
prof. dr. sc. Mirjana Polić-Bobić, glavna urednica, prof. dr. sc. Ivana ČukovićBagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom, akademik August
Kovačec i prof. dr. art. Enes Midžić.

 

 

 

U povodu obilježavanja 350. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu Hrvatska narodna banka pustila je 23. rujna 2020. godine u optjecaj novi prigodni zlatni i srebrni kovani novac. Autor je idejnoga i likovnog rješenja za oba izdanja novoga kovanog novca kipar Nikola Vudrag, a otkovan je u Hrvatskom novčarskom zavodu. Zlatnik je nominalne vrijednosti 500 kuna, srebrnjak 150 kuna, a izdaju se u količini ne većoj od 10.000 komada za svako izdanje.