Info Panel
Početna  /  naslovna  /  Nove naprave – 400 godina poslije
  • machinae-izlozba

  • Machinae novae – 400 godina poslije; posveèene kapitalnom djelu

Nove naprave – 400 godina poslije

U povodu obilježavanja 400. obljetnice od objave djele Nove naprave Fausta Vrančića 10. studenoga 2015. otvorena je izložba Machinae novae – 400 godina poslije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

  

 

Izložbu je organizirala Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u želji da hrvatsku, ali i svjetsku javnost podsjeti na velika Vrančićeva ostvarenja. Stručna recenzentica izložbe bila je dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Temelj izložbe preslike su naslovnica najvažnijih Vrančićevih djela koja u svom fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae, Venecija, 1595., i Machinae novae, Venecija, 1615./1616.), a koja se digitalizirana u cijelosti mogu pogledati u središnjem dijelu izložbe u sklopu portala Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na izložbi su se mogle vidjeti i odabrane digitalne preslike rukopisne ostavštine Vrančićeve obitelji koju također u svom fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga. S razdobljima u životu i radu Fausta Vrančića povezane su i preslike stare i vrijedne građa iz fonda ostalih zbirki građe posebne vrste Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (Grafička zbirka i Zbirka zemljovida i atlasa).

Izložba je pobudila velik odjek kako u medijima tako i u sveukupnoj javnosti, osobito onoj mlađe životne dobi.