Skladateljica

Zašto sam tako dugo čekala da sam opet sa svojom partiturom. Tu je uz moju kćerku moje potpuno zadovoljstvo. To me zakupi da se čisto tome predajem…

(Iz Dnevnika Ivane Lang, 2. XII 1963.)

Kao školovana klaviristica i uspješna pijanistica, svoj je opus u najvećemu dijelu posvetila klavirskim skladbama. Kao dobra poznavateljica mogućnosti koje instrument nudi, više je od polovice svojega opusa, od ukupno 110 djela, napisala za klavir, bilo kao pojedinačne skladbe ili u ciklusu skladbi.

Može se reći da je u opusu Ivane Lang klavir predstavljao svojevrsno ishodište u skladanju pa tako neka od njezinih orkestralnih djela izrastaju upravo iz klavirskih stavaka. (Dnevnik/dnevničke bilježnice Ivane Lang)

No, skladateljska svestranost Ivane Lang išla je dalje: skladala je vokalnu liriku (čak 35 opusa) na tekstove poznatih i manje poznatih pjesnika i književnika, te razne oblike za solistički instrument i glas ili neki drugi komorni sastav.

Okušala se i u instrumentalnim formama kao što su Groteska op. 11 (1942.), izvorno za klavir, a kasnije instrumentirana, Melodrami op. 21 (1942.), Koncert za glas i orkestar op. 22 (1949., preradbe 1956. i 1981.) te Simfonijski ples op. 33 (1950.). Napisala je i jedno glazbeno-scensko djelo – operu Kastavski kapetan (prva verzija iz 1953.) koja je ostala u verziji s glasovima i klavirom čekajući instrumentaciju koja nikada nije dovršena.

Cjelokupan popis skladbi iz opusa Ivane Lang dostupan je u katalogu NSK, a neke od njih objavljene su i dostupne na portalu Digitalne glazbene građe.

Pregledajte