Ženska podrška

Uz obiteljske i profesionalne obaveze vezane uz pedagoški rad Ivana je pronalazila vrijeme za skladanje. O ovom dijelu njezinih nastojanja i ostvarenja svjedoče i pisma iz kojih se može iščitati podrška i poticaj.

U jednome od svojih pisama, u onome od 18.10.1953., Adrienne Leitgebel piše svojoj nećakinji:
„Jako mi je drago čuti da si [opet] počela skladati; to bi usrećilo i tvoju majku, jer joj je to bilo od velike važnosti. Ona je također vjerovala, da bi, nakon što se udaš, izgubila [dragocjeno] vrijeme za svoj posao.
Poznanicima govorim koliko si uspješna. Naime, tolika je rijetkost da žena sklada, iako su žene već bile vrlo aktivne i mogle se baviti glazbom u prošlosti, za razliku od, primjerice, studija na sveučilištu,  a što je ženama još uvijek bilo zabranjeno za vrijeme moje mladosti. Dakle, s tim je talentom tebi dána i određena odgovornost i imaš dužnost, da tako kažem, njegovati taj talent.”

Osim važne kolektivne zadaće koju Ivana Lang i njezin rad imaju za unapređenje ‘ženskog pitanja’ u svijetu profesionalne kompozicije, njezine bliske ženske osobe savjetuju ju i u drugim aspektima života, napose onim privatnima:
„Kako napreduje tvoj “Kastavski kapetan”? Kazala sam mu [osobi imena Logan;  netko tko će odlučivati o izvedbi Ivanine skladbe] da sada pišeš svoju prvu operu! […] Molim te, čuvaj svoje zdravlje i Kristinu […]. Nemoj zaboraviti na tvoje obećanje, budi otporna i misli na to da imaš dijete. I da se mučiš,” piše joj „profesorica iz Beograda“ Margita Marković, koju se u dosadašnjim istraživanjima nije povezalo s radom Ivane Lang, niti ju se pronalazi u dosada objavljenim materijalima, ali koja se čini od velike osobne važnosti u životu skladateljice, kao ženski stup potpore i poticaja, s kojom se razmjena pisama prati kao redovita i česta.

(Bratić 2022: [8])

Pregledajte