Info Panel
Početna  /  Naslovnica  /  Julijana Divald
  • Dokument Juliane Divald, Državni arhiv Osijek

Julijana Divald

Juliana Divald (snaha I. M. Divalda) rođena Kovačević, bila je kći osječkog staklarskog majstora. Nakon muževljeve smrti vodila je tiskaru od 1844. do 1846. godine. Ona obnavlja rad tiskare i to objavljuje tiskanim oglasom u mjesnim novinama na njemačkom jeziku 1845. godine.

Izvor: Malbaša, Marija. Povijest tiskartva u Slavoniji. Zagreb : Hrvatsko bibliotekarsko društvo, 1978.

 

Alojzije se oženio Julijanom Kovačević, kćerkom donjogradskoga staklara, koja mu je rodila devet sinova i jednu kćer. Alojzije je umro je od tzv. vodene bolesti već 1844. godine u svojoj 48. godini života. Naredne dvije godine posao preuzima njegova udovica Julijana, ali nigdje se, ni na jednoj tiskovini nastaloj u to vrijeme, ne spominje kako tiskaru vodi žena. Bila je vrlo sposobna, pa je tada već dotrajalu tiskaru modernizirala u Beču i takvu obnovljenu počela je reklamirati objavljujući oglase u kojima nudi usluge tiskare. Bilo je to 1845. godine, a očito joj je ženska intuicija ukazivala na to kakvu važnost imaju marketing i oglašavanja. 

Izvor: Sablić Tomić, H.;  Mesić, H. Digitalni surogati tiskarstva osječkoga Nutarnjeg grada kao primarni baštinski izvor