Info Panel
Početna  /  Naslovnica  /  Franjevačka tiskara – prva tiskara u Osijeku
  • Tvrđa_pogled

  • Garamond

Franjevačka tiskara – prva tiskara u Osijeku

U starom dijelu franjevačkog samostana prema Akademskoj (danas Fakultetskoj ulici) od 1748. (ili 1735.?) djelovala je prva tiskara u Osijeku. Ona je radila za potrebe franjevačke provincije Bosne Srebrene, samostana i učilišta, ali i za potrebe gradske općine. Zbog slabe opremljenosti i malih prihoda tiskare osječka komorska općina objavila je 1775. godine natječaj, temeljem kojega ju je otkupio Ivan Martin Divald.

Franjevački kompleks u Tvrđi bio je već u 18. i 19. stoljeću važno žarište kulture i obrazovanja, ne samo za Osijek nego i za cijelu Slavoniju. Od 1779. do 1855. franjevci su bili ravnatelji i profesori na osječkoj Klasičnoj gimnaziji. U 18. stoljeću u samostanu su djelovale dvije visoke škole na fakultetskoj razini (filozofsko učilište i bogoslovna škola). Od 1735. obje su dobile najviši naslov među školama u franjevačkom redu: “Generalni studij I. stupnja u franjevačkom redu”. Godišnje je studiralo 15 do 20 studenata koji su zajedno s profesorima stanovali u samostanu. Tu je studirao glasoviti Matija Petar Katančić, a predavao gramatičar Marijan Lanosović.

Život se u Osijeku već toliko razvio da se javila potrebna za tiskarom koja će svojim uslugama biti na raspolaganju gradskoj i županijskoj upravi, građanstvu, vojsci i crkvi.

U 18. stoljeću osječki franjevci dosegli su europski standard u crkvenom, filozofskom i teološkom obrazovanju. Odlukom cara Josipa II, 1783., studij je prestao s radom. 

Izvor: Wikipedija

Pogled na zidine Tvrđe s lijeve obale rijeke Drave, autor fotografije Roko Poljak, izvor Wikipedija