Info Panel
Početna  /  E-izvori  /  Antun Vrančić  /  Pismom protiv nepoželjnih čitatelja III: Vrančićeva pomagala za kodiranje / Milenko Lončar ; Diana Sorić

Pismom protiv nepoželjnih čitatelja III: Vrančićeva pomagala za kodiranje / Milenko Lončar ; Diana Sorić

“Među rukopisima Antuna Vrančića u Nacionalnoj knjižnici Széchényi u Budimpešti nalazi se pet priručnika za kodiranje, svaki na jednom listu papira. Riječ je o četirima službenim dokumentima što ih je pedesetih godina 16. st. Vrančiću dodijelio bečki dvor i o jednom Antunovu pomagalu za osobnu upotrebu. Svih pet načinjeno je po istom obrascu: sastoje se od šifriranog alfabeta i dodatnih šifriranih riječi; jedino Antunov privatni priručnik nema dodataka. Najzanimljivijima su se pokazala četiri popisa kodiranih riječi, broj kojih postupno raste, od pedesetak u najstarijem sustavu do više od dvije stotine u posljednjem. Oni sadrže najvažnija imena i pojmove austrijske vanjske politike onoga vremena. Najstariji i najmanji predan je Vrančiću i Zayu prilikom njihova odlaska u Tursku 1553. godine, drugi im je dodijeljen tri godine kasnije u samom Carigradu, treći je povjeren Antunu kratko nakon njegova povratka iz Turske 1557. s ciljem izvješćivanja budućega češkoga kralja Maksimilijana o prilikama u Transilvaniji, četvrti je sastavljen negdje u isto vrijeme, oko 1558, a bio je vjerojatno namijenjen Vrančićevoj misiji na Zapadu (do čega međutim nije došlo). U radu smo pokušali identificirati sve natuknice s popisâ. U njima se zrcale glavni akteri i problemi s kojima se suočavala austrijska grana Habsburgovaca, od osmanlijske opasnosti preko erdeljskog pitanja, protestantizma i papinstva do španjolsko-francuskog rata u Italiji, od Livonije na sjeveru do Sicilije na jugu te od Engleske do Perzije. U prilogu studiji objavljuje se prvo izdanje svih pet Vrančićevih priručnika za kodiranje.”

Sažetak rada: Lončar, M. ; Sorić, D. Pismom protiv nepoželjnih čitatelja III: Vrančićeva pomagala za kodiranje. // Colloquia Maruliana…25, 25 (2016), str. 17-55.