Info Panel
Početna  /  E-izvori  /  Faust Vrančić  /  Oporuka Fausta Vrančića iz ostavštine plemićke obitelji Draganić-Vrančić u Državnom arhivu u Rijeci / Iva Kurelac

Oporuka Fausta Vrančića iz ostavštine plemićke obitelji Draganić-Vrančić u Državnom arhivu u Rijeci / Iva Kurelac

“U radu se na temelju sadržajne i paleografske analize neobjavljene oporuke znamenitoga šibenskog humanista i crkvenog velikodostojnika Fausta Vrančića, sastavljene 12. lipnja 1615., koja je kao dio ostavštine plemićke obitelji Draganić-Vrančić (1552.–1971.) 2010. darovana Državnom arhivu u Rijeci, nastoji riješiti pitanje autorstva i autentičnosti tog dokumenta, a po prvi put se donosi i njegova cjelovita transkripcija na latinskom, priređena prema suvremenim uzusima, te detaljna analiza čitave oporuke prema kategorijama oporučnih legata i primateljima legata. U istraživanje je uključena i kritika dosadašnjih historiografskih spoznaja o oporuci i kodicilu Fausta Vrančića iznesenih tijekom 19. i početkom 20. stoljeća.”

Sažetak rada: Kurelac, I. Oporuka Fausta Vrančića iz ostavštine plemićke obitelji Draganić-Vrančić u Državnom arhivu u Rijeci. // Croatica Christiana periodica 37, 71 (2013), str. 41-67.