Info Panel
Početna  /  Velikani  /  Zbirka Lončar
  • Josip Lončar (1925.)

Zbirka Lončar

Radeći kao profesor na Kraljevskoj tehničkoj visokoj školi u Zagrebu te poslije na Tehničkom fakultetu Josip Lončar (1891. – 1973.) utro je put hrvatskoj elektrotehnici, a zaslužan je i za osnutak Radio Zagreba. Redovitim član JAZU-a postaje 1947. godine, a iako je u mirovinu otišao 1957. godine, i dalje je bio aktivan u znanstvenom radu. Nagradu za životno djelo Grada Zagreba dobio je 1961. godine, a za počasnog doktora Sveučilišta u Zagrebu izabran je 1970. godine. 

Profesor Lončar slovio je za izuzetnog znanstvenika i nastavnika. Velik je trud posvetio praktičnom izvođenju nastave, a shodno tomu sva su njegova predavanja bila popraćena eksperimentima. Na Kraljevskoj tehničkoj visokoj školi 1924. godine osnovao je Laboratorij za električka mjerenja koji je počeo opremati još 1922. godine. Laboratorij je primarno bio namijenjen izvođenju praktične nastave te demonstracija, no ubrzo je postao mjesto okupljanja nastavnika i studenata, mjesto na kojem su se izvodila i elektrotehnička ispitivanja i istraživanja iz područja radiotehnike. Potkraj 1949. godine Laboratorij za električka mjerenja postaje Zavodom za osnove elektrotehnike i električka mjerenja. Istoimeni zavod djeluje i danas na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Zbirkom su predstavljene fotografije i dokumenti te pregled publikacija Josipa Lončara.

Tekst objavljen na portalu Priče iz arhiva.

Izvor fotografija i arhivske građe: ostavština Josipa Lončara (Zavod za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, FER), arhiv FER-a

Izvor publikacija: Središnja knjižnica FER-a

Cjelovite publikacije dostupne u digitalnom obliku na portalu Vizbi.UNIZG