Info Panel
Početna  /  Tiskara u Urachu  /  PROTESTANTSKA TISKARA U URACHU

PROTESTANTSKA TISKARA U URACHU

U malom württemberškom gradu Urach u blizini Tübingena, od 1561. do 1565. godine djelovala je hrvatska protestantska tiskara pod imenom Windische, chrabatische und cirulische Thrukerey. Osnovao ju je i novčano podupirao zemaljski kapetan Štajerske i veliki župan varaždinski Ivan Ungnad. Vojvoda Kristof od Württemberga darova je Ungnadu bivši kartuzijanski samostan i dvorac Amandenhof u koji su smješteni tiskara i potrebno osoblje. Knjige su za tisak priređivali Stjepan Konzul Istranin i Anton Dalmatin sa suradnicima. Nakon Ungnadove smrti tiskara je prenesena iz Uracha u njegov dvorac Waldenstein u Koruškoj, gdje je 1580. godine bila zaplijenjena, preseljena u Graz i zatim deponirana u tvrđavu Schlossberg, da bi 1626. godine bila preseljena u Rijeku i odatle u Rim, kako bi poslužila tiskanju glagoljskih knjiga ortodoksnog katoličkog sadržaja. 

U tiskari je otisnuto trideset vjerskih i bogoslužnih knjiga na hrvatskom jeziku, od toga četrnaest (uključujući i jedan probni list) glagoljicom, devet ćirilicom i šest latinicom. Osim toga tiskano je i šest knjiga na talijanskom jeziku, koje su  najvećim dijelom preveli i priredili hrvatski suradnici tiskare. Najopširnije tiskano djelo, na 898 stranica, prijevod je Biblije na hrvatski jezik, tiskan glagoljicom i ćirilicom te ilustriran drvorezom po uzoru na njemačka izdanja. Na naslovnicama svih hrvatskih knjiga ističe se da su stumačene v hrvatski jazik, a kao mjesto tiskanja naveden je Tübingen. Naime, tiskara u Urachu bila je podružnica tübingenske tiskare Ulricha Morcharta, u kojoj su se tiskali i pojedini naslovi i njemački predgovori hrvatskih protestantskih knjiga. Od oko 25 600 primjeraka hrvatskih knjiga do danas je sačuvano oko 250 komada, a većina je pohranjena u njemačkim knjižnicama. Sačuvani su i svi spisi i računi iz tiskare, a danas se nalaze u sveučilišnoj knjižnici u Tübingenu. 

Lit.: Kosić, I., ur. Hrvatske protestantske knjige XVI. i XVII. stoljeća u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Zagreb : Nacionalna i sveučilišna knjižnica, 2005. Str. 61; Nazor, A. Zagreb, riznica glagoljice : katalog izložbe. Zagreb : Nacionalna i sveučilišna biblioteka, 1978. Str. 72-73.