Info Panel
Početna  /  Digitalizirana građa  /  Petrisov zbornik

Petrisov zbornik

Naslov: Petrisov zbornik
Materijalni opis: I, 350 l. ; 22 x 15 cm.
Napomena: 1468. • 23 kvaterniona razl. vel. • 24 – 27 redaka • U gornjem dijelu lista originalna glagoljska, pri dnu novija arapska folijacija (pogrešna). • Glagoljska kurziva, inicijali visine 2-6 redaka, jednostavni ili ukrašeni skromnijim ornamentom, jednobojni ili dvobojni. Rubrikacija provedena crvenom bojom. • Obični uvez 19. st. kartonske korice sa smeđe marmoriranim papirom, na platnenom hrptu oštećena naljepnica s ostacima natpisa pisana rukopm I. Kukuljevića: Nau/ci i k[nji]ge sv./ B[erna]rda uz ostale crk[v]ene [nau]ke, čte[nja] i život[e] sv[eta]cah. Gla[gol]ak[i] 14/6/8.”
Signatura: R4001
Sadržaj: Zbornik sadrži vrlo raznovrsnu građu iz srednjeg vijeka pretežno duhovnog i crkvenog sadržaja, djelomice i apokrifnog osima romana Troja koji je svjetovnog sadržaja.
Jezik: hrvatski
Pismo: glagoljica
Format: image/jpeg
Vrsta: rukopisi
Prava: Javno dobro
Identifikatori NSK: 000942403
Pristup: Glagoljica.hr
 
 
Sa svojih 350 listova Petrisov je zbornik najopsežniji, a po sadržaju najzanimljiviji među hrvatskoglagoljskim srednjovjekovnim rukopisnim zbornicima i najvažniji izvor za istraživanje hrvatske srednjovjekovne književnosti. U njem se nalaze članci iz apokrifne književnosti, dijelovi srednjovjekovnih romana, enciklopedijski tekstovi, traktati, recepti i dr. Nazvan je po Josipu Antunu Petrisu (1787.–1868.), kanoniku krčkomu, u čijoj je ostavštini pronađen. Pisale su ga tri ruke lijepim glagoljičnim kurzivom. U njegovu jeziku miješaju se čakavština, kajkavština i staroslavenski jezik. Ne zna se je li pisan u Istri ili na ozaljskome području.