Info Panel
Početna  /  Digitalizirana građa  /  Misal po zakonu rimskoga dvora. [Missale Romanum glagolitice].

Misal po zakonu rimskoga dvora. [Missale Romanum glagolitice].

Naslov: Misal po zakonu rimskoga dvora. [Missale Romanum glagolitice].
Impresum: [s.l.] : [s.typ.n.], i.b. pervara č.u.o.v. [22.II 1483].
Materijalni opis: [211] listova ; 20 x 26 cm.
Napomena: Dvostupačno, crno-crveni tisak. Tip. sign. A .. Č5 • Prazan prostor za inicijale, poneki samo uneseni tintom.
Signatura: RI-4°-62 a,b
Jezik: hrvatski
Pismo: glagoljica
Format: image/jpeg
Vrsta: stara knjiga • inkunabula • knjiga
Prava: Javno dobro
Identifikatori NSK: 000923345
Pristup: Glagoljica.hr
 
 
Misal po zakonu rimskoga dvora  prva je hrvatska tiskana knjiga, otisnuta svega 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove četrdesetdvoredne Biblije. To je prvi misal u Europi koji nije tiskan latiničnim slovima. Pojava Misala, knjige tiskane na hrvatskom jeziku i pismu, svjedoči o društvenom, gospodarskom, kulturnom i intelektualnom potencijalu Hrvata u drugoj polovini XV. stoljeća. 
Misal iz 1483. prvi je spomenuo zadarski nadbiskup Matej Karaman (1700.-1771.), potom slovenski filolog Jernej Kopitar te Mihail Bobrowski, bjeloruski slavist i orijentalist, koji pišući 1820. godine o našem prvotisku duhovito primjećuje kako je “ovo prvo izdanje rjeđe od bijeloga gavrana”, a godinu dana poslije iz Pariza u pismu Jerneju Kopitaru s nadnevkom 20. listopada 1821. ističe da je Misal prva knjiga u slavenskome svijetu tiskana pomičnim slovima. Misal iz 1483. je hrvatski prvotisak – editio princeps i jedna od 6 hrvatskih glagoljskih inkunabula – knjiga tiskanih u vremenu od 1455. godine koja se smatra godinom izuma tiskarskog stroja do 1500. godine.

Sačuvano je svega 11 nepotpunih primjeraka Misala. U hrvatskim ustanovama pohranjeno je 6 primjeraka Misala: 2 se čuvaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, 2 u Knjižnici Samostana franjevaca trećoredaca na zagrebačkome Ksaveru, 1 u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu te 1 u Knjižnici Dominikanskoga samostana Bola na Braču.
U inozemnim ustanovama čuva se 5 primjeraka: 2 u Vatikanskoj knjižnici u Rimu, 1 u Kongresnoj knjižnici u Washingtonu, 1 u Nacionalnoj knjižnici u Sankt Petersburgu i 1 u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču. Godine 1971. od dvaju primjeraka što se čuvaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i primjerka “a” iz Vatikanske knjižnice stranica kalendara (prve dvije stranice i stranice: 241, 243-248) načinjen je potpun primjerak i objavljen pretisak u izdanju Libera. Pretisak sadrži i studije Misala najizvrsnijih hrvatskih stručnjaka u tom području.