Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  ARTIKULI ILI DELI PRAVE STARE KRSTIANSKE VERE, IS SVETOGA PISMA REDOM POSTAVLENI … VA HRVACKI VERNO STLMAČENI PO ANTONU DALMATINU I STIPANU ISTRIANU (1562.)
  • Artikuli ili Deli prave stare krstianske vere, 1562., Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, RIIA-8°-11

ARTIKULI ILI DELI PRAVE STARE KRSTIANSKE VERE, IS SVETOGA PISMA REDOM POSTAVLENI … VA HRVACKI VERNO STLMAČENI PO ANTONU DALMATINU I STIPANU ISTRIANU (1562.)

 
Knjiga Artikuli ili Deli stare krstjanske vere tiskana u Urachu 1562. godine jedno je od najzanimljivijih djela proizašlih iz ove protestantske tiskare. Riječ je o znamenitoj Trubarovoj redakciji Augsburške vjeroiposvijesti, otisnutoj na glagoljici i prevedenoj na hrvatski jezik. Autor joj je Philipp Melanchthon, profesor Novoga zavjeta na Sveučilištu u Württembergu te bliski Lutherov prijatelj. Knjiga je u obliku osmine te obuhvaća 124 lista, odnosno 248 stranica, a na nekoliko mjesta uključeni su drvorezi. Po svojoj važnosti u kulturološkom i u filološkom smislu Artikuli iz 1562.  godine uvrštavaju se u najviši registar onodobne tiskarske produkcije, a otisnuti su u visokoj nakladi od 1000 primjeraka.

U svijetu je sačuvano dvadesetak primjeraka. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu otkupila je jedan primjerak od antikvara O. Harassowitza, koji se danas čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na signaturi RIIA-8°-11. 

Lit.: Žagar, M. Predslovlje. // Artikuli ili Deli stare krstjanske vere : Urach 1562. (Confesio Augustana Philippa Melanchthona) / u redakciji Stipana Istrijana i Antona Dalmatina ; [urednik Mateo Žagar ; fotografije Darko Čižmek]. Zagreb : Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ; Osijek : Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku, 2017. Str. 5-12.

 

Pristup: Glagoljica.hr