Info Panel
Početna  /  Naslovnica  /  Žanrovske indikacije na naslovnicama
  • Ovcsarnica, 1776.

Žanrovske indikacije na naslovnicama

Divald uvodi žanrovsku indikaciju kao dodatak naslovu knjige.

“Naslovi su, u skladu s baroknim običajem oblikovanja naslovnice, bili dugački, s povelikim brojem informacija o sadržaju knjige. 

Naznaka žanra najčešće su kod vjerskih knjiga, a pojavljuju se tijekom cijelog 18. stoljeća dok se ostale vrste pojavljuju rjeđe.

Kao primjer indikacije žanra može se izdvojiti i djelo M. A. Reljkovića iz 1776. godine, Ovcsarnica, koja je tiskana u Divaldovoj tiskari,  gdje je na naslovnici otisnuto:

Prava i pomnjivo ispisana ovcsarnica illiti uvixbani nauk kakose ovce po dobrom godenju u najpodpuniu verstu okrenuti i u njoj uxderxati moguh / najprie od jednoga puno zasluxenog i vishta Domorodca nimacski sloxen…

U ovom slučaju radi se o gospodarskom priručniku koji ima zadaću poučiti narod kako uzgajati ovce.”

Izvor: Kristek, A. (2017). Recepcija knjiga tiskanih hrvatskim jezikom u 18. stoljeću : tekstualna organizacija i oblici interakcije čitatelja s knjigom (Disertacija). 

Paul, Vaclav Jan. Prava i pomnjivo ispisana ovcsarnica illiti uvixbani nauk kakose ovce po dobrom godenju u najpodpuniu verstu okrenuti i u njoj uxderxati moguh / najprie od jednoga puno zasluxenog i vishta Domorodca nimacski sloxen ; zatim na zapovid visokih stareshinah u slavonski jezik prineshen po Mathii Ant. Relkovichu. Pritiskano u Osiku : po Ivanu Martinu Divalt, 1776.