Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  Boravak u Pragu
  • Prag, 1850-ih godina

Boravak u Pragu

Zahvaljujući financijskim prilozima čije prikupljanje je organizirao Štriga, Lisinskome je omogućen odlazak na školovanje u Prag od 1847. do 1850., gdje je trebao steći formalnu naobrazbu iz kompozicije. No s obzirom na to da je premašio propisanu dob za upis na konzervatorij, a ne želi upisati predloženu mu Orguljašku školu, Lisinski uzima privatne satove kod ravnatelja konzervatorija, češkoga skladatelja Jana Bedřiha Kittla. Iako nije ostvario planirani upis, praško je razdoblje, u skladateljskome smislu, bilo plodno. Tamo je skladao više popijevaka na češkome i hrvatskome, orkestralna djela – uvertire Jugoslavenka i Bellona (jedna od uspješnijih i poznatijih skladbi u opusu), Grande polonaise (Velika poloneza), solo pjesmu Ribar i Osamljen te započinje rad na svojoj drugoj operi – Porin. Zanimljivo je da su mu tada objavili i prve tiskane skladbe – u Grazu je 1847. objavljena Pĕsan slovačka (na tekst slovačkoga književnika Gustav Zechntera), a u Pragu 1850. zbirka solo popijevaka na češkome jeziku Šestero českych pisni: s ilirskim prekladem. U tome vremenu zabilježeno je nekoliko izvedbi njegovih skladbi u Pragu i Zagrebu, posebice skladbe Der Abend  (7. kolovoza 1850.), koju je ravnatelj Kittl odlučio izvesti na diplomskome koncertu apsolvenata konzervatorija u Pragu.

Trogodišnje praško razdoblje Lisinski je prekinuo dva puta: od rujna do listopada 1849., kada se vraća u Zagreb, te od prosinca 1849. do lipnja 1850., zbog oporavka od bolesti. Ozračje u kontekstu političkih prilika koje su ga dočekale više nije bilo onakvo kao kada je odlazio, a tu su i osobne (ne)prilike koje su ga zadesile te se Lisinski nevoljko drugi put vraća u Prag. Njegovo zdravlje je narušeno, a  ni financijska situacija nije sjajna, tako da je opetovano pisao Štrigi zamolbe za financijsku pomoć. S obzirom na to da je Štriga uništio sva pisma koja mu je Lisinski poslao iz Praga, danas nemamo pisani dokument o tome, osim Štriginih nekoliko pisama Lisinskoga u Prag koje objavljuje Franjo Kuhač u svojoj monografiji.

Franjo Kuhač donosi prijepise Štriginih pisma Lisinskome u Prag s napomenom da Listove od Lisinskoga nije nitko sakupio i spravio… (Kuhač, F. Vatroslav Lisinski i njegovo doba : prilog za poviest hrvatskog preporoda. Zagreb : Naklada Matice hrvatske, 1887., str. 92.)

Izvor fotografije: expats.cz