Tko je bila Ivana Lang?

Skladateljica, pijanistica, glazbena pedagoginja, iznimno nadarena, svestrana, radoznala i neumorna u svojemu radu.

Priča o Ivani Lang priča je o ženi u vremenski i prostorno specifičnome sjecištu kulturno-povijesnih datosti; priča je to također i o kulturnoj povijesti i svijesti jedne zemlje, ali je i, kroz pogled unazad ali i promišljanje o sadašnjosti, to priča o praksama historizacije i sjećanja, o procesima kreiranja glazbenopovijesnoga kanona, a s njime i društvene, kulturne i intelektualne proizvodnje jedne zemlje.

(Bratić, 2022: [1])

Njezin opus do danas nije dovoljno poznat i vrednovan pa se nadamo da će ova izložba otkriti raskošan umjetnički svijet Ivane Lang čiju 100-tu obljetnicu rođenja i 40 godina od smrti obilježavamo ove, 2022. godine.

Ivana Lang cijeli je svoj životni vijek provela u Zagrebu. Dolazi iz ugledne zagrebačke obitelji –  njen otac Arthur Lang bio je poznati zagrebački liječnik, a majka Margaretha akademska slikarica, usto i glazbeno nadarena (svirala je klavir i tamburicu te pjevala). Stoga niti ne čudi da je kći Ivana od djetinjstva iskazivala senzibilitet i interes za glazbu, a izražavala je sklonosti i likovnom izričaju.

U javnosti gotovo nepoznata činjenica jest da ostavština Ivane Lang osim glazbenih djela i dokumentarne građe, uključuje i nemali broj slikarskih radova, a koji su u vlasništvu njezine obitelji.

Profesionalni razvoj skladateljice predstavljen je 2017. godine i u televizijskoj emisiji TV kalendar na datum njezina rođenja – 15. studenog.

Pregledajte