Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  MISAL HRUACKI PO RIMSKI OBIČAI I ČINЬ SA VSIMI EŽE V DIEČKIHЬ MISALEHЬ SUT … OD SLOVA DO SLOVA KUŽANЬ POPRAVLENЬ I PREPISANЬ ČASTNIM … ŠIMUNOMЬ KOŽIČIĆEMЬ ZADRANINOMЬ BISKUPOM MODRUŠKIMЬ (1531.)
  • Misal hruacki, 1531., Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, RIIA-8°-8

MISAL HRUACKI PO RIMSKI OBIČAI I ČINЬ SA VSIMI EŽE V DIEČKIHЬ MISALEHЬ SUT … OD SLOVA DO SLOVA KUŽANЬ POPRAVLENЬ I PREPISANЬ ČASTNIM … ŠIMUNOMЬ KOŽIČIĆEMЬ ZADRANINOMЬ BISKUPOM MODRUŠKIMЬ (1531.)

Misal hruacki bio je najljepši i najopsežniji proizvod riječke glagoljaške tiskare, čije je tiskanje vodio modruški biskup Šimun Kožičić Benja (o. 1460.–1536.). On se nakon pada Modruša pod Turke povukao u Novi Vinodolski, a zatim u Rijeku. Onamo je doveo poznate talijanske tiskare iz Brescie, Dominika i Bartolomeja, koji su tiskali Misal hruackiKnjiga je tiskana na 8 nepaginiranih i 248 paginiranih listova i obiluje mnoštvom drvoreznih gotskih i glagoljskih inicijala te mnoštvom antropomorfnih likova. Velike drvorezne ilustracije izrađene za Navještenje i Raspeće protežu se preko cijele stranice. Na naslovnoj stranici, iznad naslova koji je otisnut stubičasto, nalazi se drvorezna ilustracija koja prikazuje sv. Jeronima. Svetac je u sjedećem položaju i piše, pored stola leži lav koji prednjim šapama pridržava knjigu. Ispod kolofona, koji je također otisnut stubičasto nalazi se Kožičićev grb s biskupskom mitrom na štitu i s lavom koji se propinje. Misal je tiskan dvobojno (crveno i crno), pri čemu su naslovna  stranica i kolofon otisnuti crvenom bojom. Knjiga je tiskana u Rijeci 28. travnja 1531. godine u kući modruškog biskupa Šimuna Kožičića Benje, kako je i zapisano u kolofonu. U svijetu je sačuvano ukupno 10 primjeraka Kožičićeva misala, od kojih je jedan potpuni i restaurirani primjerak pohranjen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na signaturi RIIA-8°-8.
 
Pretisak glagoljskoga misala Šimuna Kožičića Benje iz 1531. godine objavljen u nakladi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sveučilišne knjižnice Rijeka 2016. godine, a jedan primjerak darovan je Svetom Ocu Franji u Vatikanu iste godine tijekom posjeta predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića.
 
 
Pristup: Glagoljica.hr