Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  HRVATSKA GLAGOLJICA
  • Ilustracija iz Mavrova brevijara, 1460., Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, R7822

HRVATSKA GLAGOLJICA

Najstariji hrvatski epigrafski spomenici i tisuće stranica najvrjednijih knjiga i dokumenata, ispisanih glagoljicom, svjedoče o dugovječnosti i kontinuiranom razvoju hrvatske kulture, koja je to pismo ne samo prigrlila nego ga i od 13. stoljeća oblikovala u novi, vlastiti sustav poznat kao uglata ili hrvatska glagoljica.

Taj je novi i za hrvatsku kulturu specifičan tip glagoljskoga pisma kroz stoljeća postao jedan od sto­žernih simbola našega kulturnog identiteta. Put je do takva statusa uglate glagoljice vodio preko vrijed­nih ruku klesara, umornih očiju pisara, zauzetosti popova glagoljaša, vještine naših najstarijih majstora tiska, predanosti znanstvenika, kreativnosti i vizije pojedinaca u kulturnim industrijama.

Pred nama je priča o putu koje je pismo Konstantina Ćirila prešlo u Hrvata, od početaka naše pisme­nosti do stožernoga mjesta u ukupnome kulturnom identitetu. Stoljećima ispisivana, priča o hrvatskoj glagoljici.