Info Panel
Početna  /  Prva knjiga  /  8. Aleksandrijski svjetionik

8. Aleksandrijski svjetionik

kat. br. 8

[Aleksandrijski svjetionik]
prije 1712.
olovka, tuš, lavirani tuš; 303 x 473 mm
GZAS 45 fis 31

(s.g.) crnim tušem 31.
(d.g.) crvenom pisaljkom 34

tekst tušem: der von dem Egÿptischen König Ptolomæo Philadelpho. an der // Einfahrt des Alexandrinischen Hafens erbaüdte berühmte Pharus // ein Thurm von unterschiedenen Aüffaßen und prächtigen auswendigen
(tekst nedostaje jer je papir obrezan)

ETW:
(d.g.) Ta. IX.
(l.d.) I. B. F. v E. del.  
MNS:
(d.g.) Ta. IX.  
(l.d.) I. B. F. v E. del. 

Izgrađen je u doba Ptolemeja II. Filadelfa, kralja Egipta, kako Fischer navodi 3670. AM i podignut na hridi na otočiću kako bi pokazao put ulaska u Aleksandrijsku luku. Prihvaćeno je mišljenje da nosi ime po otoku Faru (Pharos), kako navodi Strabon, ili po Menelajovom admiralu pukovniku Pharu koji je ovdje pokopan. Veličanstveni visoki toranj od bijelog kamena na vrhu je nosio lanternu u kojoj je noću održavana vatra. Najljepše je stubište bilo ono s vanjske strane koje je, po sistemu terasa, vodilo do vrha kako bi se vatre mogle održavati. Graditelj je bio Sostrates Gnidius Luciani koji je, kako bi ovjekovječio svoje ime, ali istovremeno izbjegao ljubomoru, posvetio svjetionik kraljevoj slavi. Kako je posveta bila ispisana u žbuci, zub vremena otkrio je onu pravu u mramoru ispod – s imenom graditelja i posvetom bogovima čuvarima i blagostanju pomoraca. Fischer navodi da Strabon smatra kako se ipak radi o posveti kralju i nasljednicima (bogovima čuvarima), kako se često može vidjeti na kovanicama iz vremena koje nose natpis ΑΔΕΛΦΩΝ ΘΕΩΝ (ADELFON THEON). [1] Nadalje Fischer piše o Aleksandriji i njenim dobro očuvanim ostatcima gradskih zidina, akvedukta, raznih spomenika, amfiteatra te palača, poput Kleopatrine i Cezarove, no piše da je najdojmljiviji Pompejev stup, korintskog reda i iste visine kao Trajanov u Rimu. I ovdje se primjećuje Fischerova fascinacija antičkim stupovima, koje je kao čest arhitektonski element koristio u realizaciji svojih projekata.

____________________

[1] Jedna takva kovanica iz Aleksandrije čuva se u British Museumu u Londonu, u Zbirci kovanica i medalja [inv. br. 1964,1303.3] gdje su natpisi prevedeni i protumačeni: revers=ADELFON – od braće i sestara – s prikazom Ptolemeja II. i sestre/žene Arsinoje II.; avers=THEON – od bogova – s prikazom Ptolemeja I. i kraljice Berenike I. koje su potomci obogotvorili i štovali.

Fischerovi izvori: Strabo / Gaius Plinius Secundus Maior

 

ključne riječi: Entwurff // Manuskript