Info Panel
Početna  /  III. Fischerov sin  /  75. i 76. Palača Trautson
  • 2761311-maximum

75. i 76. Palača Trautson

kat. br. 75

[Palača Trautson s vrtom]
oko 1709.
olovka, tuš, lavirani tuš; 336 x 473 mm
GZAS 73 fis 59

(s.g.) crnim tušem 59.
(d.g.) crvenom pisaljkom 108

tekst tušem: Prospect des Völlig fürst Trauthsohnsch Gebäude 
tekst crvenom pisaljkom: 106 ist der prospect des printz Eugenschen Gebäudes 

ETW:
(d.g.) TA: VII.
(l.d.) Jos : Emanu : Fischers d’Erl : deline :
MNS:
šesti prikaz
(l.d.) Jos : Emanu : Fischers d’Erlach : deline
(d.d.) Benjamin Kenckel sculp Vien:

 

kat. br. 76

[Palača Trautson]
oko 1709.
olovka, tuš, lavirani tuš; 345 x 463 mm
GZAS 72 fis 58

(s.g.) crnim tušem 58.

na vrhu prikaza nalijepljena dva manja komada papira s nacrtanim skulpturama

tekst tušem: Faciata, des fürst v: Trauthson, vor dem Burckh=Thor

ETW:
(d.g.) TA: VI.
(l.d.) Inventeé et ordonnée par J. B. Fischers d’Erlachen, 
(d.d.) desinée par J. E. F. d’E. Son Fils gravé par C. Engelbrecht et J. A. Pfeffel á . Vienne.
MNS:
peti prikaz
(l.d.) Inventeé et ordonnée par J. B. Fischers d’Erlachen, 
(d.d.) desinée par J. E. F. d’E. Son Fils gravé par C. Engelbrecht et J. A. Pfeffel á Vienne

Gradnja palače Trautson naručitelja Johanna Leopolda Donata von Trautsona po Fischerovom projektu započinje 1710. godine te predstavlja, zajedno s palačom Böhmische Hofkanzlei i Clam-Gallas, prekretnicu u njegovom arhitektonskom opusu. Za rješenje fasade Fischer poseže za shemom paladijevskog klasicizma koji je izučavao u Veneciji te postiže dojam monumentalnosti i smirenosti. Fasada je podijeljena na tri dijela, s naglašenim rizalitnim akcentom u obliku hrama, ulaz je flankiran s dva stupa sa svake strane koji su smješteni na postamente te s lagano zaobljenom trabeacijom ostavlja dojam kazališne scene. [1] Zbog svoje kompaktnosti i monumentalnosti palača Trautson pripada tipu gradske palače, iako su vlasnici htjeli objediniti funkciju gradske i vrtne palače. S bočne strane prostirao se vrt koji danas više ne postoji. Bio je okružen zidom s ulaznim vratima, dok je s jedne strane bio zatvoren oranžerijom.

Uz ilustracije objavljene u Manuskriptu i Entwurffu, grafika nastala na temelju ovog crteža objavljena je i 1719. godine u knjizi Prospecte und Abrisse einiger Gebäude von Wien (Augsburg) Fischerovog sina Josepha Emanuela. [2] Na svim grafikama se kao autor crteža navodi Fischerov sin Emanuel, a sam Fischer je potpisan inventeé et oridnée.

Datacija u 1709. olakšana je zahvaljujući razlikama koje se nalaze na grafikama u Manuskriptu, Entwurffu i Prospecte und Abrisse […]. Prvenstveno se to odnosi na vazu koja je bila zamišljena na vrhu zabata i koja je prikazan na grafici u Manuskriptu, dok je u Entwurffu i Prospecte und Abrisse […] vaza zamijenjena ženskom skulpturom. Grafike u Entwurffu i Prospecte und Abrisse […] obogaćene su razradom motiva oblaka te štafažama u kojima se prepoznaje rukopis Josepha Emanuela Fischera von Erlacha pogotovo u oblikovanju ljudskih likova.

____________________

[1] HANS AURENHAMMER, J. B. Fischer von Erlach, Allen Lane (Penguin Books), London, 1973., 127.

[2] Puni naziv djela koji se pojavljuje na naslovnoj stranici glasi: Anfang Einiger Vorstellungen der Vornehmsten Gebäude so wohl innerhalb der Stadt als in denen Vorstädten von Wien: wovon mit der Zeit das abgehende nachfolgen soll., no češće se koristi onaj s uvodne grafike izdanja: Prospecte und Abriße einiger Gebäude von Wien daselbst gezeichnet von J. E. F. v. E. Man ist bedacht das übrige nächstens herauszugeben.

Entwurff […]. Beč, 1721. ETH-Bibliothek Zürich, Rar 758 GF

ključne riječi: Entwurff // Manuskript // Beč // izvedene građevine // Benjamin Kenckel // Christian Engelbrecht // Johann Andreas Pfeffel