Natječaj Baština na mreži

Baština na mreži: izradi virtualnu izložbu u NSK

U mjesecu rujnu, kada se tradicionalno obilježavaju Dani europske baštine, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira natječaj Baština na mreži: izradi virtualnu izložbu u NSK, a u sklopu projekta Mreža virtualnih izložbi kulturne baštine:  razvoj obrazovnih sadržaja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji podupire Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu od 2012. izrađuje virtualne izložbe korištenjem digitalizirane građe i objavljuje ih na portalu Virtualne izložbe. Godine 2018. proveden je i prvi natječaj Baština na mreži s ciljem poticanja knjižnica i ostalih baštinskih ustanova na suradnju u izradi izložbi, edukaciji i razvoju mreže suradnika i izložbi.

2020.

Na ovogodišnjem su natječaju između 14 dostavljenih prijedloga izabrani sljedeći:

Povijest tehničkog dokumentiranja – od crtanja rukom do računalne izrade nacrta – predlagatelj: Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku, Split.

Ljekarništvo u Bjelovaru do 1945. – predlagatelj: Medicinska škola Bjelovar.

Svrha je ovoga Natječaja poticanje izradbe virtualnih izložbi korištenjem građe NSK kao sredstva za promidžbu znanstvene i kulturne baštine u digitalnome obliku te otkrivanje mogućnosti njezina korištenja u obrazovanju.

Podsjećamo, kao rezultat prvog provedenog natječaja, 2019. godine objavljene su izložbe: Nikola Andrić – Parižanin s Vuke čiji je predlagatelj bila Gradska knjižnica Vukovar i Ivan Martin Divald: prvi svjetovni tiskar u Osijeku, čiji je predlagatelj bila Knjižnica Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku. Osim dvije uspješne izložbe, rezultat natječaja je i šest novih educiranih suradnika.

Podsjećamo i da se Dani europske baštine 2020. održavaju u znaku teme Baština i obrazovanje – učenje za život, a zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, snažno su okrenuti online sadržajima.