Natječaj Baština na mreži

Baština na mreži: izradi virtualnu izložbu u NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu od 2018. provodi natječaj Baština na mreži radi poticanja knjižnica i ostalih baštinskih ustanova na izradu virtualnih izložbi u sustavu virtualnih izložbi NSK i njihove objave na portalu Virtualne izložbe te edukacije i suradnje u projektima kreativnog predstavljanja i interpretacije digitalne građe.

Ovogodišnji natječaj Baština na mreži: izradi virtualnu izložbu u NSK provodi se u sklopu projekta Baština na mreži: znanstvenici predstavljaju kulturnu baštinu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji se provodi uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Natječaj je namijenjen knjižničarima i suradnicima visokoškolskih i specijalnih knjižnica te znanstvenicima koji u suradnji s knjižnicama i knjižničarima žele predstaviti kulturnu i znanstvenu baštinu (značajnu osobu, temu, djelo, događaj ili razdoblje) u obliku virtualne izložbe.

Prilikom prijave na Natječaj potrebno je dostaviti naziv izložbe, opisati način na koji će se u digitalnom mediju predstaviti tema te navesti popis građe koja se planira skenirati. Prednost će imati izložbe koje se bave popularizacijom znanosti te prijedlozi koji uključuju oblikovanje virtualnih izložbi korištenjem građe iz zbirki NSK. Opširnije o natječaju

Natječaj je otvoren do 20. svibnja 2022. a prijavitelji mogu prijedloge svojih izložbi slati na digitalna@nsk.hr. Rezultati natječaja bit će objavljeni 1. lipnja 2022.

 

Prethodni natječaji

2020. godine proveden je natječaj Baština na mreži: izradi virtualnu izložbu u NSK, u sklopu projekta Mreža virtualnih izložbi kulturne baštine:  razvoj obrazovnih sadržaja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Između 14 dostavljenih prijedloga izabran je prijedlog Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku, Split pod nazivom Povijest tehničkog dokumentiranja – od crtanja rukom do računalne izrade nacrta. Drugi prihvaćeni prijedlog, Ljekarništvo u Bjelovaru do 1945., podnijela je Medicinska škola Bjelovar.

Prvi natječaj Baština na mreži organiziran je u Mjesecu hrvatske knjige 2018. u sklopu projekta Kreativna nadgradnja digitalnog sadržaja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Kao rezultat provedenog natječaja, objavljene su izložbe: Nikola Andrić – Parižanin s Vuke  Gradske knjižnica Vukovar i Ivan Martin Divald: prvi svjetovni tiskar u Osijeku Knjižnice Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku. Osim dvije uspješne izložbe, rezultat natječaja je i šest novih educiranih suradnika.

Navedeni natječaji i portal virtualnih izložbi ostvareni su uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.