Natječaj Baština na mreži

O natječaju

Natječaj Baština na mreži ima za cilj poticanje izradbe virtualnih izložaba korištenjem građe NSK kao sredstva za promidžbu znanstvene i kulturne baštine u digitalnome obliku te otkrivanje mogućnosti njezina kreativnog korištenja.

Digitalizirana kulturna baština dostupna je u sustavima digitalne knjižnice NSK i u sustavima ostalih knjižnica, ali tek se njezinim okupljanjem korisnicima omogućuje jednostavniji pristup, a stavljanjem u kontekst osigurava mogućnost njezine bolje interpretacije.

Pokrenut u 2018. godini, natječaj je prikupio veći broj prijava, a do sada su izrađene i dvije nove virtualne izložbe.

Natječaj se provodi svake dvije godine, a rezultate prošlog pogledajte na sljedećoj poveznici.

2018.

U Mjesecu hrvatske knjige 2018. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirala je natječaj Baština na mreži: izradi virtualnu izložbu u NSK, a u sklopu projekta Kreativna nadgradnja digitalnog sadržaja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji podupire Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Povjerenstvo za dodjelu nagrade odabralo je sljedeće radove:

1. Život i djelo Nikole Andrića (predlagatelj: Gradska knjižnica Vukovar) 2. Ivan Martin Divald, prvi svjetovni tiskar u Osijeku (predlagatelj: Knjižnica Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku).

Odabrani prijedlozi nagrađeni su novčanom nagradom u iznosu od 2.500,00 kuna, darovnim bonom u vrijednosti do 5.000,00 kuna kojim će se omogućiti digitalizacija građe iz fonda NSK, tehničkom podrškom za izradbu virtualne izložbe, pomoći u izradbi metapodataka te diskovnim prostorom za objavu izložbe.

Kao rezultat provedenog natječaja u 2019. javno su objavljene izložbe:

1. Nikola Andrić – Parižanin s Vuke

2. Ivan Martin Divald