Info Panel
Početna  /  O životinjskom carstvu u Zbirci

O životinjskom carstvu u Zbirci

Umjetnička stilska razdoblja prikazuju životinjske motive prema sebi svojstvenom likovnom oblikovanju, a svaki umjetnik unutar stilske kronologije pokazuje vlastiti senzibilitet u odnosu na motiv. Animalistički žanr se može pratiti od paleolitskog „špiljskog slikarstva“ i mitologije antike, preko kršćanskih srednjovjekovnih bestijarija i renesansne znatiželje, do suvremenog doba, bilo da se radilo o životinji kao inspiraciji ili tek sekundarnom motivu koji nadopunjuje prikaz.

Na ovoj smo izložbi pokušali predstaviti svijet životinja u nekoliko kategorija kako bismo istaknuli raznovrsnost životinjskog carstva koje se pojavljuje na grafikama, crtežima, razglednicama i plakatima Grafičke zbirke NSK. Skupina Portreti predstavlja životinju kao umjetničku inspiraciju, kategorija Simbol / Detalj / Propaganda pozabavila se znakom, metaforom i simbolikom životinjskog motiva, njegovom sekundarnom ulogom u nadopuni glavne teme te životinjom kao inspiracijom pri oblikovanju sugestivnih, angažiranih poruka plakata i drugih propagandnih materijala. U kategoriji Tiskovne ilustracije sakupili smo crteže i grafike nastale za raznovrsne publikacije. Uz Katalog sastavili smo i kutak za Razbibrigu koja uključuje i igre za najmlađe gdje se svi mogu zabaviti slažući puzzle, memory, osmosmjerke ili slikovne križaljke. Dio tekstova preuzet je iz kataloga izložbe Linija ljepote – trag nadahnuća: 100 godina Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kojom je Zbirka 2019. godine proslavila svoj stoti rođendan. [1]

Osim ovom izložbom raznovrsni životinjski svijet Nacionalna i sveučilišna knjižnica predstavlja i digitaliziranim djelima objedinjenim u Zbirku Fauna.

__________

[1] Vesna Vlašić Jurić: Dvije ovce i jarac na odmoru; Maja Karić: Živa slikovnica, iz: Frank, Charlotte Maria, et al. Linija Ljepote – Trag Nadahnuća : 100 Godina Grafičke Zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Zagreb : Galerija Klovićevi Dvori, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 2019.‌, 24-37, 54-69.