U projektu Pozdrav iz Zagreba željeli smo izraditi inovativni digitalni proizvod koji povezuje turizam i kulturnu baštinu te promovira ljepote našega glavnog grada zabilježene na razglednicama iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu brižno prikuplja i čuva kulturnu baštinu više od 400 godina. Mogućnosti koje donosi digitalna tehnologija potiču knjižnice da ih primijene u prezentaciji i popularizaciji kulturne baštine i prilagode se načinu na koji građani koriste baštinu. Dugogodišnje iskustvo NSK u digitalizaciji, uspostavi digitalne knjižnice i izradi virtualnih izložbi sada su rezultirale i prvom mobilnom aplikacijom kojom se starim razglednicama udahnjuje novi život.
Stare su razglednice Zagreba odabrane za ovaj projekt jer predstavljaju spomen na prošla vremena, prikazuju zaustavljene trenutke svakodnevice na zagrebačkim ulicama, trgovima i parkovima, ali i svjedoče univerzalnu ljudsku potrebu za komunikacijom. Želja za prenošenjem poruke vidljiva je iz tekstova na naličju digitaliziranih razglednica.
Korisnik aplikacije može uz šetnju Zagrebom otkrivati prošlost njegovih atraktivnih lokacija, poslati digitalnu razglednicu obitelji i prijateljima ili otkriti više o duhu Zagreba kroz ostale funkcionalnosti koje nudi aplikacija.
Nadamo se da će prva mobilna aplikacija Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu biti ugodan vodič i pratitelj posjetitelja Zagreba, ali i samih Zagrepčana.
Aplikacija Pozdrav iz Zagreba izrađena je u sklopu istoimenog projekta koji je 2017. godine financijski podržala Turistička zajednica grada Zagreba. Zahvaljujemo Turističkoj zajednici grada Zagreba na pomoći u provedbi projekta, Plavoj tvornici na uspješnoj suradnji, Grafičkoj zbirci NSK kao i svim suradnicima i djelatnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji su omogućili izradu aplikacije.

Izložbu izradile:

dr.sc. Sofija Klarin Zadravec i Dragana Koljenik

(Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu)

Korištena digitalizirana građa iz Grafičke zbirke i Zbirke zemljovida i atlasa NSK dostupne na portalu digitalna.nsk.hr