Info Panel
Početna  /  Digitalizirana građa  /  Spovid općena / [stumačiju s knigь latinskihь počtuvani g[ospo]d[i]nь Êkovь Blažoloviĉ]

Spovid općena / [stumačiju s knigь latinskihь počtuvani g[ospo]d[i]nь Êkovь Blažoloviĉ]

Naslov: Spovid općena / [stumačiju s knigь latinskihь počtuvani g[ospo]d[i]nь Êkovь Blažoloviĉ]
Impresum: [Senj] : [Ja popь Blažь Bar[o]m[o]vь sinь z Vrbnika štampahь ovu spovidь], naletь g[ospod]nih čupe avrila id danь [25. 4. 1496.].
Materijalni opis: [71], [5] str. ; 16°.
Napomena: Podatak o odgovornosti preuzet izvan opisivanog izvora podataka • Incipit (str. 1): Počine spovidь opĉena čaest || načinь ki ima držati č[lovi]kь naispita||ñe konšencie kad se oĉe ispovid[a]ti • Materijalni opis izrađen prema numeraciji stranica koja teče u gornjem uglu svake stranice (desnom uglu na recto, a lijevom uglu na verso strani lista) • Opis izrađen prema jedinom sačuvanom primjerku knjige
Opis: Izvornik u vlasništvu Samostana sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu, digitaliziran je suradnjom Samostana i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u sklopu projekta Hrvatska glagoljica.
Jezik: hrvatski
Mjesto izdavanja: Senj
Mjesto tiskanja: Senj
Pismo: glagoljica
Format: image/jpeg
Vrsta: stara knjiga • knjiga
Identifikatori NSK: 000980851
Pristup: Glagoljica.hr
 
 
Spovid općena druga je glagoljska inkunabula tiskana u Senju, a  izašla je iz tiska 25. travnja 1496. godine. Knjižica je prijevod popularnog priručnika za obavljanje ispovijedi Confessionale generale koji je napisao Michele Carcano, znameniti propovjednik i duhovni pisac iz Milana. Glagoljska inkunabula tiskana je u malom formatu na papiru, na pet kvaterniona. Knjižic je skromno grafički opremljena, tiskana crnom bojom, a tekst koji se proteže preko čitave stranice u 25 redaka nema grafičkih likovnih ukrasa. 
Inkunabula Spovid općena prvi put je spomenuta 1887. godine u knjižici franjevca trećoreca, glagoljaša oca Stjepana Ivančića.  Jedini sačuvani primjerak pohranjen je u knjižnici Samostana sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu. 
 
Lit.: Nazor, Anica. O hrvatskoj glagoljskoj inkunabuli Spovid općena. // Vjesnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 5, 1-3(1996), 157-158.