Info Panel
Početna  /  O projektu  /  Portal Glagoljica.hr

Portal Glagoljica.hr

Portal Glagoljica.hr ima za cilj okupiti digitalne preslike hrvatske glagoljske baštine te ih dati na uvid istraživačima, studentima, učenicima i široj javnosti. Portal je rezultat rada većeg broja suradnika koje je okupio zajednički cilj – učiniti dostupnim bogato glagoljsko nasljeđe (knjige, rukopisi, natpisi, napjevi i drugi spomenici) te ga kontekstualizirati uz pomoć suvremene tehnologije.

Glagoljska baština pohranjena je u trezorima brojnih hrvatskih i inozemnih ustanova. Svima koji su zainteresirani za upoznavanje s poviješću, značenjem i ljepotom glagoljice nije jednostavno doći do izvornika ili njihovih digitalnih preslika te sagledati cjelinu bogate, a prostorno razdvojene, zbirke hrvatske glagoljice. Dio građe još nije digitaliziran, a izrađene digitalne preslike nalaze se na različitim portalima.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) pokrenula je 2017. godine projekt sustavne digitalizacije glagoljskih izvornika i okupljanja podataka i građe na jedinstvenom portalu. Ideji su se pridružile brojne ustanove, znanstvenici, udruge i zaljubljenici u glagoljicu. Tako je započeo projekt digitalizacije glagoljske baštine pod nazivom Hrvatska glagoljica, a njezino predstavljanje osigurano je na portalu Glagoljica.hr. Projekt je financijski podržalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 2017. i 2018. godine.

U prvoj fazi projekta digitalizirana je zbirka glagoljskih knjiga i rukopisa iz četiriju ustanova (NSK, Knjižnica HAZU, Samostan sv. Frane u Cresu, Samostan sv. Franje Ksaverskog, Zagreb). Projektu su se pridružili ugledni znanstvenici i istraživači glagoljice, ali i autori koji su umjetnički interpretirali glagoljicu, velikodušno ustupajući svoju građu u otvorenom pristupu.

Portal Glagoljica.hr sadrži neke od najznačajnijih spomenika glagoljske baštine poput hrvatskog prvotiska Misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483., Vinodolskog zakonika i djela senjske, riječke i uraške tiskare zajedno s relevantnim informacijskim izvorima kao što su prijepisi, komentari, stručni i znanstveni radovi.

Zajednički nam je cilj portal Glagoljica.hr učiniti mjestom okupljanja, istraživanja, učenja i kreativne nadgradnje, te ga obogatiti alatima i multimedijskom građom kojom će se glagoljica približiti suvremenom čitatelju.