VI-logo

Portal virtualna.nsk.hr ima za cilj okupiti i virtualno povezati tematske zbirke digitalizirane građe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, zbirke ostalih hrvatskih knjižnica te ustanova, udruga i pojedinaca koji žele surađivati u izgradnji ovog portala. Riječ je o zbikama koje su dostupne na mreži u obliku virtualnih ili digitalnih izložbi, digitalnih zbirki ili objavljene pod kojim drugim nazivom, a sadrže digitalne preslike građe, njihov opis i tekstove o temi koju obrađuju. Ukratko, zbirke koje žele predstaviti baštinu i ispričati priču pomoću kreativnosti, znanja i tehnologije.

Želimo da virtualna.nsk.hr olakša pristup korisnicima koji traže digitalne preslike djela pojedinih autora, digitaliziranu građu o određenim temama, događajima, mjestima ili vremenskom razdoblju. Smatramo da je ovo jedan od načina da se javnosti predstavi višegodišnji trud u digitalizaciji građe hrvatskih ustanova koji Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu prati i podupire organizacijom Festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata.

Zainteresirani za suradnju na portalu mogu ispuniti obrazac s metapodacima te se pridružiti našem virtualnom okupljanju.

Sva pitanja možete uputiti na adresu virtualna@nsk.hr.

Uredništvo