Info Panel
Početna  /  Prva godina rata  /  Prvi svjetski rat : pregled

Prvi svjetski rat : pregled

“Prvi svjetski rat bio je vojni sukob između država članica Antante (Ujedinjenoga Kraljevstva, Francuske i Ruskoga Carstva) i njihovih saveznika (Srbije, Crne Gore, Rumunjske, Grčke, Japana, Sjedinjenih Američkih Država i niza manjih zemalja) s jedne strane te dviju država članica Trojnoga Saveza (Njemačkog Carstva i Austro-Ugarske Monarhije) i njihovih saveznika (Osmanskog Carstva i Bugarske), koje su pak s druge strane tvorile Centralne sile. Italija je bila članica Trojnoga Saveza, ali se 3. kolovoza 1914. proglasila neutralnom da bi kasnije pristupila Antanti.

Glavni uzrok rata su nesuglasice oko održavanja postojećih imperija (Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska) te širenja kolonijalnih imperija i nacionalnih teritorija drugih država. Podjela svijeta na interesne sfere učvršćene kroz političke i vojne saveze dovodila je do brojnih napetosti u sustavu saveza, jer su njemački zahtjevi za novom podjelom kolonija bili potkrijepljeni rastućom ekonomijom, pa je Njemačka po gospodarskoj snazi sustizala vodeće zemlje Europe, a time i svijeta. Utrka u naoružanju između europskih država bila je potaknuta unutarnjo-političkim interesima svake od njih, a izazivane krize do 1914. rješavane su diplomatskim putem, koji se u ovom slučaju pokazao neučinkovitim. Pogrešne predodžbe o karakteru i tijeku potencijalnoga rata dodatno su olakšale put u veliki svjetski sukob.

Povod za lokalni rat između Austro-Ugarske i Srbije, koji će ubrzo prerasti u europski a potom i svjetski sukob, bio je atentat u Sarajevu izvršen 28. lipnja 1914. kada je ubijen austro-ugarski prijestolonasljednik nadvojvoda Franjo Ferdinand i njegova supruga Sofija. Austro-Ugarska Monarhija je 23. srpnja predala ultimatum u deset točaka vladi Kraljevine Srbije, koja je prihvatila sve osim točke da istragu o atentatu vode na njezinu tlu austro-ugarski istražitelji. Na to je Austro-Ugarska 28. srpnja objavila rat Srbiji, a Njemačka je 1. kolovoza objavila rat Rusiji, nakon njezine mobilizacije, i 3. kolovoza Francuskoj. Ujedinjeno Kraljevstvo je 4. kolovoza objavilo rat Njemačkoj budući da su njemačke postojbe pogazile neutralnost i suverenitet Belgije. Crna Gora pridružila se 5. kolovoza Srbiji objavom rata Austro-Ugarskoj Monarhiji, koja je isti dan objavila rat Rusiji.”

Tekst preuzet s mrežne stranice 1914.-1918. Odbora za obilježavanje stogodišnjice Prvoga svjetskoga rata (2014.-2018.).