Povodom Dana europske baštine 2021. Znanstvena knjižnica Zadar priredila je virtualnu izložbu „UNESCO-ovi spomenici u Fototeci Znanstvene knjižnice Zadar“. Izložba je organizirana uz pokroviteljstvo Službe za UNESCO Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i dostupna je na mrežnim stranicama Knjižnice od 25. listopada 2021. godine.

Izložba je podijeljena na pet ciklusa s prikazima UNESCO-ovih spomenika u Zadru, Šibeniku, Trogiru, Splitu i Dubrovniku na fotografijama nastalim od početka druge polovice 19. stoljeća do 1970-ih. Izložbom se javnosti žele približiti hrvatski UNESCO-ovi spomenici i pokazati kako su izgledali u prošlosti te potaknuti na razmišljanje o potrebi očuvanja naše baštine i važnosti uvrštavanja kulturnih spomenika na popis Svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

 

Autorica: Marijana Senkić-Klapan
Uredništvo: Željka Aleksić, Tomislav Blažević, Igor Čolak

Podaci o autorima fotografija i provedbi digitalizacije građe: Nepoznati autori, Nikola Andrović, Josip Goldstein, Tomaso Burato, Jerolim Marasović, Ante Brkan, Josip Špralja, Ladislav Radulić, Silvino Mascarich te nakladnici “Putnik” (Dubrovnik) i Arhiv za propagandu Jadrana (Split).Fototeka je digitalizirana u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske, Zadarskom županijom i Gradom Zadrom u okviru projekta od 2018. do 2020. godine Dostupna je u Skupnom katalogu hrvatskih knjižnica CROLIST-u i u digitalnom repozitoriju DIKAZ-u.

Godina objave: 2021.