Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  Šumarski fakultet
  • Zgrada Šumarskog doma u koju je 1919. smješten Gospodarsko-šumarski fakultet

Šumarski fakultet

Society of Wood Science and Technology - Home | Facebook

U prvoj polovini 19. st. u Hrvatskoj se šumarstvo nije predavalo u školama, a šumarskih škola nije bilo. Godine 1860. otvara se srednja škola Gospodarsko-šumarsko učilište u Križevcima.  Zakonom iz 1897. ukida se šumarska nastava u Križevcima i osniva Šumarska akademija u sklopu Mudroslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Intenzivni razvoj visokoškolske šumarske nastave veže se uz 1898. godinu kada počinje izvođenje visokoškolske nastave na Šumarskoj akademiji .

Godine 1919. Šumarski fakultet je Odjel Gospodarsko-šumarskog fakulteta, a 1960. godine postaje samostalna sastavnica Sveučilišta u zagrebu. Od tada pa do danas Šumarski fakultet je u stalnom usponu te sustavno razvija izvrsnost u obrazovanju i istraživanju u šumarstvu, drvnoj tehnologiji i srodnim područjima, koja se temelji na uspostavi sustava kvalitete te prijenosu i primjeni znanja za dobrobit i prosperitet svih sastavnica društvene zajednice.
Fakultet, s prioritetom djelovanja usmjerenim na studente, a u suradnji s gospodarstvom i javnim sektorom u Hrvatskoj i inozemstvu aktivno sudjeluje u stvaranju znanja i tehnologija u područjima životnih i okolišnih znanosti.

 Izvori:

 Šumarski fakultet. Opći podaci

Šumarski fakultet u Zagrebu. U: Spomenica u povodu proslave 300- godišnjice Sveučilišta u Zagrebu. / gl. i odg. ur. Jaroslav Šidak. Zagreb, 1969., str. 175-191