Info Panel
Početna  /  Dnevnik  /  Praizvedba opere “Postolar od Delfta”, Zagreb, 1914.

Praizvedba opere “Postolar od Delfta”, Zagreb, 1914.

Bersa u dnevniku opisuje praizvedbu svoje opere Postolar od Delfta, 26. 1. 1914. godine. U loži zagrebačkog HNK bio je i slikar i karikaturist Frano Branko Angeli Radovani, koji je ovjekovječio neke od protagonista u karikaturi objavljenoj u časopisu Koprive (lijevo: dirigent Srećko Albini, desno od njega bariton Marko Vušković, interpret naslovnog lika opere).

Frano Branislav Angeli Radovani: karikatura sudionika praizvedbe Bersine opere. NSK, časopis Koprive, prilog broju 10, 1914.

“U loži bila je Lucy s […] i Kerdić i Radovani (taj je u loži učinio karikature za »Koprive«). Kazalište puno (samo 1 ili 2 mjesta prazna u parketu). Poslije I. čina bio sam izazvan jedno 6–7 puta. Vušković (pred zavjesom) dignuo me je sa svojim rukama u vis. – Poslije II. čina bio sam još više izazvan (sa Treščecom, prije nego idem na pozornicu, bio sam kod bana Skerlec-a u loži, rekô mi je da je sretan što je mogao prisustvovat mojoj premieri pa pitao je odakle sam), poslije III. čina, koji je svršio na 11 sati, nešto manje bio sam izazvan. Svakako publika mi je učinila ovacije sa mnogo simpatije.”