Info Panel
Početna  /  Dnevnik  /  Smrt i sprovod Franje Josipa I., 1916.

Smrt i sprovod Franje Josipa I., 1916.

Kada je Bersi bilo tek nešto više od godinu dana, Franjo Josip I. posjetio je njegov rodni Dubrovnik. Mnogo kasnije, usred Prvog svjetskog rata, 21. 11. 1916., slavni je vladar umro u Beču, a Bersa nije propustio zabilježiti to u svojem dnevniku.

“Beč, 28. Novemb. 1916. Sinoć u 10 sati su prenjeli lješinu cara Franje Josipa I. iz Schönbrunna u Hofburg-Kapelle gdje će 2–3 dana ostati izložena publici. Bio sam i ja da vidim prevoz sinoć u Mariahilferstrasse. Puno krcato svieta na trotoarama, gdje sam i ja bio. Nešto daleko od mene bio je jedan oficir sa društvom gospogjâ i gospode, taj oficir tako se šalio da ne samo njegovo društvo nego i sviet oko njega se smijalo!! Isto tako i 4 vojnika kraj mene se smijali i šale pripovijedali!! U opće Stimmung u publici bila je više skoro bi rekao vesela nego tužan!!”

“Beč, 1. Decemb. 1916. Jučer u 2 bio je sprovod cara Fr. Josipa I. po Ringu, Kai, Kärtnerstr. pa u Stefansdomu i napokon u Kapuziner-Gruft na Neuer-Markt. Ja sa Lucy gledali smo sa Schwarzenbergplatz-a i vidili smo malo, jer svietina velika, tako smo gledali preko glave svieta i od sprovoda vidili smo samo glave. Sprovod nije bio tako dug i impozantan kako sam mislio; nisam ni mogao opaziti osobiti tužni stimmung u publici, nego više znatiželjnost. Sve badava, dandanas prošlo je vrieme gdje mogu ovi ‘imperatori’ imponirat kao polubogovi!”