Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  Digitalizacija Matoševe ostavštine u NSK
  • novosti

Digitalizacija Matoševe ostavštine u NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu digitalizirala je Matoševe knjige objavljene za piščeva života te vrijednu zbirku Matoševih rukopisa koja se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga. Dvije su Matoševe knjige prenesene u digitalni oblik u sklopu projekta digitalizacije Europa čita (I) provedenog 2013. godine, a preostale knjige, rukopisi, razglednice, novine i časopisi  digitalizirani su 2013. i 2014. godine tijekom redovnog programa digitalizacije građe knjižnice. Digitaliziranu Matoševu građu knjižnica javno objavljuje u Virtualnoj zbirci Antun Gustav Matoš.

Digitalizacija kulturne baštine i njezino objavljivanje na mreži omogućuju izravan susret istraživača i javnosti s djelima koja se čuvaju u knjižnicama, arhivima i muzejima. Osiguranje dostupnosti digitalnih preslika ne umanjuje eksluzivnost izvornika ili vrijednost ustanove – imatelja. Dapače, ustanove koje korisnicima nude susret s digitalnim preslikama baštine dobivaju širu zajednicu korisnika te bolje ostvaruju svoju ulogu. Mogućnost slobodnog pristupa, istraživanja i interpretacije, zabave i učenja, preoblikovanja i stvaranja novog znanja, najveća je blagodat digitalizacije baštine.

Nadamo se da će se virtualnoj zbirci AGM pridružiti i ostale ustanove koje posjeduju digitalne preslike Matoševe ostavštine kako bi se osigurala relevantna zbirka za čitanje i istraživanje Matoša i njegova djela.