Info Panel
Početna  /  Vremenska lenta  /  “Refugium” u Srbiju

“Refugium” u Srbiju

U Zagreb, u Potkivačku školu dođoh kao atlet, zapanjivši snagom i zdravljem sve znance. I – jednog dana – obučem se u civil i fuć – dezertiram. Bez ikakvog spoljašnjeg razloga.

Izvor: Matoš, Antun Gustav.  [Djela]. Sv. 1:  Pjesme; Pripovijesti; Autobiografija. [Priredili Dragutin Tadijanović i Marijan Matković ; crteži Predrag Purić]. Zagreb: Matica hrvatska: Zora, 1967. (Pet stoljeća hrvatske književnosti; knj. 64)

“Nije trebao ni bježati iz vojske, on sam je rekao da nije imao razloga za to, – ali, šta ćemo da nije bio takav kakav je bio ne bi bio ono što je bio … Mi smo se nadali da će nakon jednogodišnje vojne službe u ergeli u Kutjevu poći u Beč na vojnu akademiju kao vojni pitomac, ali dodogilo se nešto sasvim drugo. Nakon 8-mjesečnog boravka u Kutjevu došao je u Zagreb u Potkivačku školu. Jednog dana mjeseca kolovoza 1894 došao je kući, skinuo vojničko odijelo i navukao gradjansko. Dok je  odlazio od kuće sa jednim prijateljem susreo je tatu. Na upit, kamo će, odgovorio je da će se „odmah vratiti“. Zapravo je dezertirao. Malo zatim dobila sam iz Petrovaradina kartu, u kojoj mi javlja da su ga „hvala Bogu“ uhvatili. Javio mi se opet iz – Beograda kamo je pobjegao iz petrovaradinske tvrdjave.”

Izvor: tekst Majka A. G. Matoša o svom sinu : zanimljivosti iz života velikog hrvatskog bohema. Novosti, 23. siječnja 1941., br. 23, str. 13

“Autoegzilantna odiseja AGM-a, zapravo, počela je intrigantno: jednim zatvorom i jednim pritvorom. Zatvor bijaše vojni, austrijski, u petrovaradinskoj tvrđavi kraj Novog Sada, gdje je bio žandarima priveden kao vojni bjegunac prepoznat na putu za Beograd; iz tvrđave se izmigoljio krijumčarski spretno i sretno. Pritvor je bio u Beogradu, policijski, preventivni dok mu se nije potvrdio identitet i motivacija bijega. Pustilo ga nakon nekoliko dana: našao se na beogradskoj kaldrmi sam, bez prebijene pare, bez zaposlenja, bez stana i hrane.”

Izvor: Pranjić, Krunoslav. Kronologija kroza životopis & opus mu : Antun Gustav Matoš. Klasje naših ravni. Novi tečaj, 8 (2003), 5/6 ; str. 5.